Saturnin pracuje u bratří Formanů

Saturnin pracuje v letním režimu. Divadelní adaptace humoristického románu Zdeňka Jirotky se po roční odmlce přesunula z divadla ABC na palubu lodi Tajemství bratří Formanů, která kotví na pražské Výtoni. Inscenace se opět ujal Ondřej Havelka.

Saturnin pracuje u bratří Formanů (zdroj: ČT24)

Populární inscenace Ondřeje Havelky a Martina Vačkáře Saturnin se tentokrát odehrává přímo ve stylovém hausboatu, tedy na prknech lodi Tajemství bratří Formanů. Komedie na motivy humoristického románu Zdeňka Jirotky vypráví o sluhovi, který způsobí v poklidném životě svého zaměstnavatele řadu překvapivých zvratů.

Zdeněk Jirotka napsal román v roce 1942. Od té doby se kniha dočkala více než deseti vydání a divadelní i filmové adaptace. Představení v divadle ABC napsal i režíroval Ondřej Havelka, který si zahrál i ve známém filmu z roku 1994. Na rozdíl od adaptace, v níž hrál, chce Havelka na divadle hlavně objasnit povahu Leopolda.

„Proč je takový, jaký je, proč potřeboval toho sluhu, aby vůbec mohl existovat? To je hlavní odlišnost. Z toho se odvíjí celý děj, příběh milostného vzplanutí ke slečně Barboře a další záležitosti,“ vysvětluje Ondřej Havelka. Na pomoc si přizval i svůj retro-swingový orchestr Melody Makers. Nástrahy na svého pána i jeho vlezlé příbuzenstvo opět klade Jiří Hána. V úloze zaměstnavatele Leopolda se vrací také Vasil Fridrich.