Nová galerie Heart Space miluje expresi a víno

V pražských Holešovicích vyrostl nový multikulturní prostor Heart Space. Otevřela jej mladá výtvarnice a tatérka Julia Chochola. Začala výstavou vlastních maleb a soch, později by do galerie ráda zvala méně známé současné tvůrce.

Nová galerie Heart Space (zdroj: ČT24)

Na návštěvníky Heart Space čeká výtvarné umění, ale také jídlo, víno či hudba. Na plánu jsou výstavy, degustace nebo release party hudebních klipů. První expozice představuje tvorbu Julie Chocholy z posledního roku, které zahrnuje především velkoformátové expresivní abstrakce. Svou malbou se snaží vyjádřit nejniternější emoce. Své obrazy zásadně nepopisuje a nepojmenovává, uvádí je datum vzniku.

„Tohle jsou plechové obrazy, které mají být venku, na fasádě ideálně, a budou s tím majitelem trošku růst, protože jsou na některých místech ošetřené proti korozi a na některých místech jsou nechané syrově, takže jak bude pršet, tak se bude ten obraz několik let s tím majitelem trošku dotvářet,“ popisuje jedno ze svých děl.

Přežít katastrofu

Chochola ráda kombinuje industriální inspiraci s přírodou, v holešovické hale pracuje se samorosty nebo s masivními ohořelými špalky, které jako jediné zbyly po ničivém požáru u jejích milovaných koní. „Dala jsem je dohromady a zjistila, že to je taková autobiografická socha mojí rodiny. Je nás pět členů a stejně jako ty špalky, které přežily katastrofu požáru, tak i my jsme přežili katastrofu poměrně složitého dětství.“

Mladá umělkyně už žila na šesti místech České republiky a než se naplno usadila v malbě, vyzkoušela si různé profese. „Barman, chovatel koní, kuchařka, pak přišlo tetování, pak jsem chvíli měla vlastní statek. Byla to zajímavá cesta,“ počítá Chochola.

Cesta, na které Julia všechno dělá srdcem. I tak vznikl Heart Space, prostor, kde chce po vlastní výstavě prezentovat stejně naladěné a zatím méně známé tvůrce. Heart Space Julie Chocholy najdete v ulici Přístavní 5, Praha 7.