Do Jurského světa jako první nahlédli Pařížané

Paříž - Jeden z nejočekávanějších filmů letoška Jurský svět má za sebou světovou premiéru. Čtvrté pokračování populární a komerčně velmi výnosné série viděli jako první diváci v Paříži. Steven Spielberg, který režíroval první dva Jurské parky, byl tentokrát v roli producenta. Velkorozpočtový snímek dostal na starost talentovaný, ale poměrně neznámý Colin Trevorrow. V tuzemských kinech ožijí dinosauři za necelé dva týdny. Jurský svět má českou premiéru 11. června.

Na ostrově v zábavním prehistorickém parku znovu ožívají dinosauři - opět díky genetickému inženýrství. Všechno funguje, jak má, dokud nezačnou příšery pronikat na svobodu a likvidovat návštěvníky. „Jsme generace, kterou ten původní, první Jurský park ohromil a zasáhnul. Dost jsme na to mysleli i při natáčení tohoto pokračování. Myslím, že to fanoušci Jurských parků ocení,“ říká herec Chris Pratt.

Příběh se odehrává dvaadvacet let po událostech z původního Jurského parku. Stejná doba dělí i premiéry obou filmů. Fanynkou Jurského parku je od svých dvanácti let i Bryce Dallas Howardová, která ve filmu ztvárňuje manažerku parku. „Všichni, jako fanoušci série, jsme cítili velký tlak. Záleželo nám na tom, aby se film povedl a ctil odkaz Jurského parku,“ uvedla herečka Bryce Dallas Howardová.

Jurský svět se jako prvním představil Francouzům (zdroj: ČT24)

Jurský svět se začal natáčet loni v dubnu na Hawaji. Ve filmu jde, zdánlivě stejně jako v Jurském parku, hlavně o to přežít. Podle režiséra ale Jurský svět řeší i současná témata -  ekonomickou chamtivost a vztah lidí k moderním technologiím. „Je to jiný film. Má trochu rozdílné vyznění. I když na konci je doufám podobný v tom, když ve vás znovu probudí pocit dítěte,“ říká režisér filmu Colin Trevorrow.

Jurský svět je první filmem série Jurský park, ve kterém filmaři nepoužili modely dinosaurů vytvořené Stanem Winstonem. Před sedmi lety zemřel. Dinosauři byli tentokrát vytvořeni počítačem.