Tak nám zabijí Heydricha… Britové v novém filmu

Čtyřicet let od posledního celovečerního filmového zpracování atentátu na Heydricha vznikne v britské režii další snímek, který se k této zásadní události československých dějin vrací. Atentátníky Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše ztvární Cillian Murphy a Jamie Dornan. První z nich si zahrál Batmanova padoušského protivníka, druhý před nedávnem dominantního podnikatele, který své podřízené přítelkyni důrazně vykreslí padesát odstínů šedi.

Snímek Anthropoid, pojmenovaný podle názvu výsadkové operace, jejímž cílem bylo provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, bude režírovat Sean Ellis (Cashback), uvedl portál hollywoodreporter.com. Scénář spolu s ním napíše Anthony Frewin, který si zpracování skutečné události pro film vyzkoušel už na snímku Říkejte mi Kubrick o příběhu člověka, který se vydával za režiséra Stanleyho Kubricka.

Anthropoid se začne natáčet v červenci tohoto roku v Praze. Českou účast zastupují koproducenti Kryštof Mucha a David Ondříček z Lucky Man Films.

O operaci vznikl v roce 1964 snímek Atentát v režii Jiřího Sequense, v němž atentátníci vystupují pod krycími jmény, která jim byla přidělena ve Velké Británii. O devět let později natočil britský režisér bondovek Lewis Gilbert snímek Operace Daybreak, ovšem s mnoha historickými nepřesnostmi. Filmovou kamerou byla scéna atentátu zachycena také ve snímku Lidice Petra Nikolaeva v roce 2011.