Antonio Banderas coby zpívající mnich. Nejen to nabízí La Película

Festival španělských filmů La Película slaví desáté narozeniny. Letos se zaměří hlavně na autorské snímky. Českému divákovi také nabídne v tuzemsku málo známé filmy Antonia Banderase nebo pestrou ochutnávku latinskoamerické kinematografie.

Desátý ročník začíná dnes v pražském kině Světozor a pokračuje v Brně, Ostravě a koncem měsíc v Hradci Králové. Na plátně se objeví provokativní aktuální témata, bláznivé komedie, dramata, autorské snímky, filmy hudební i dokumentární. „Program se skládá tradičně z deseti nových španělských filmů, potom je tam cyklus věnovaný Antoniu Banderasovi a nově sekce latinskoamerického filmu,“ uvedl dramaturg festivalu David Čeněk.

Patrně největší pozornost budí cyklus věnovaný Antoniu Banderasovi. „Představíme ho především v jeho hereckých počátcích, které mohou být pro mnohé diváky překvapením. Uvidí ho i jako skrývajícího se republikána nebo tančícího a zpívajícího mnicha,“ láká diváky David Čeněk. Španělská filmová akademie Banderasovi nedávno udělila cenu Čestný Goya; stal se tak nejmladším držitelem tohoto prestižního ocenění.

Película uvede muzikálovou komedii z doby frankismu Faraonův dvůr, u nás téměř neznámý snímek Kdyby ti řekli, že jsem padl nebo Slast ze zabíjení, kde se Banderas představí v roli krutého zabijáka vraždícího pro radost. Z novějších filmů se bude promítat Kůže, kterou nosím, kterou natočil s oblíbeným režisérem Pedrem Almodóvarem. Cyklus uzavře komedie Letní déšť, kterou Banderas sám režíroval.

La Película se uskuteční od 17. do 22. února v pražském Světozoru, od 19. do 22. února v brněnské Scale, od 23. do 25. února si španělské filmy vychutnají zájemci v ostravském Minikinu, od 26. do 28. února španělština zazní v Biu Central v Hradci Králové. Festival pořádají velvyslanectví Španělska, Institut Cervantes a kino Světozor.

Další sekce se věnuje iberoamerické kinematografii. Úspěšné Divoké historky zastupují argentinský film, dále se představí chilské psychologické drama Psí maso nebo předloňský vítěz festivalu v San Sebastianu, film Příšerné vlasy, který výrazně upozornil na venezuelskou produkci. Kolekci doplní kubánský snímek Kde je Esther?

Slavnostní zahájení patří filmu Arktida režiséra Gabriela Velázqueze. Portrét mladých lidí ztracených ve světě zasaženém ekonomickou recesí, který byl oceněn na loňském Berlinale, reprezentuje trend nynější španělské kinematografie. „Vzniká více filmů ze současnosti. To neznamená, že filmy jsou přímo politické, spíše poukazují na rozpad společenských institucí, na to, že chybí morální hodnoty a není k čemu se upnout,“ popisuje Čeněk.

La Película dále uvede třeba film Černé diamanty o dvou mladících z Mali, kteří putují do Madridu a touží po fotbalové kariéře. Budapešťský anděl zase vypráví válečný příběh o španělském velvyslanci v Budapešti, který během 2. světové války zachránil více než 5000 Židů před odsunem do vyhlazovacích táborů. Celý program najdete zde.