Kdy ožije Národní muzeum? Opravy začnou na jaře, doufá Herman

Praha - Rekonstrukce historické budovy Národního muzea v Praze zhruba za 3 miliardy korun by mohla začít na jaře. Uvedl to ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), když hodnotil své roční působení v úřadu. Zahájení prací se zpožďuje kvůli přezkumu antimonopolního úřadu, který už měsíce posuzuje výběrové řízení na zhotovitele stavby.

„Podle informací, které mám, by rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mělo padnout v průběhu nejbližších týdnů. Poté snad již bude moci Národní muzeum uzavřít smlouvu a zahájit samotnou rekonstrukci tak, aby dohodnuté termíny bylo možné dodržet,“ prohlásil ministr Herman během bilance svého působení v úřadu.

Ministr věří, že bude možno nejpozději v jarních měsících rekonstrukci zahájit tak, aby mohla být dokončena u příležitosti dvoustého výročí založení muzea v roce 2018. Rekonstrukci Národního muzea, jednu z největších investičních akcí v resortu, zmínil jako prioritu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když Hermana před rokem uváděl do funkce. Premiér by chtěl, aby byla dokončena během čtyřletého Hermanova mandátu.

Rekonstrukce dominanty Václavského náměstí měla začít už loni. Doba stavby je odhadnuta na 42 měsíců. Objekt je přitom už od roku 2011 prázdný. Vítěz veřejné zakázky, totiž Sdružení M-P-I Národní muzeum, jehož účastníky jsou Metrostav, Průmstav a IMOS Brno, je znám od poloviny října 2014. Výběrové řízení však loni v létě napadlo Sdružení Václavské náměstí 68, jehož vedoucím účastníkem je společnost Strabag. To bylo ze soutěže vyloučeno kvůli nesplnění podmínek při zpracování nabídkové ceny.

Kromě situace Národního muzea se ministr Herman ve své bilanci věnoval mimo jiné nízkým mzdám v kultuře. Přestože se platy v příspěvkových organizacích ministerstva loni zvýšily o čtyři procenta, pořád zůstávají pod českým průměrem.