Shořet, nebo vyhasnout? Die Young, radí v HaDivadle Klub 27

Brno - Známé rockové legendy alespoň na chvíli oživí multižánrový projekt Die Young! brněnského HaDivadla. Odkaz mystického Klubu 27 - slavných, kteří zahynuli před svými 28. narozeninami, zpracovali mladí umělci. Součástí tematického minifestivalu je černohumorná autorská inscenace, performance, film a koncertní pásmo. Ve čtyřech formálně oddělených částech hovoří současná generace třicátníků o strachu ze stárnutí a syndromu vynořující se dospělosti.

„Nejdříve jsme se dohodli s uměleckým šéfem HaDivadla na formě. Chtěli jsme se na jedno konkrétní téma zaměřit skrze taneční i fyzickou performanci, autorský film a autorskou inscenaci,“ vysvětlila vznik kolektlivního projektu dramaturgyně HaDivadla Anna Saavedra. Autorské projekty vznikly přímo pro divadlo. Mladí umělci se v nich zabývají aktuálními společenskými otázkami a fenomény. „Pak jsme hledali téma, které by bylo skupině mladých tvůrců blízké. A tak vznikla inspirace Klubem 27 a slavnými rockovými legendami, které zemřeli ve 27 letech,“ pokračovala Saavedra.

Podle ní byl nápad pouze prvotním impulsem k rozvíjení úvah o generaci dnešních třicátníků. „Spousta lidí vnímá 30. narozeniny jako přerod od mládí k dospělosti. Hovoříme tu o fenoménu takzvané vynořující se dospělosti. Pro současnou mladou generaci je příznačné, že si mládí prodlužují, jako by nechtěli přijmout závazky spojené s dospělým životem,“ řekla dramaturgyně. Mladí si prý odmítají vybrat jediný způsob, jak žít. „Dnes existuje nepřeberné množství možností, ze kterých je složité si vybrat,“ dodala Saavedra.

Třicátníci se vzdali snů

S tím souhlasí i režisérka druhé části projektu Alexandra Bauerová: „Dnešní svět je přeplněný spoustu informací, zdrojů a možností. Nemá hranic. Člověk se v tom ztrácí, protože nemá za čím jít. Může si totiž vybrat z tolika věcí.“ Své představení LOG OUT zaměřila spíše na současníky než slavné rockové muzikanty. „Na Klub 27 jsem tolik nehleděla, ale s dnešní třicetiletou generací má společný syndrom vyhoření. I když žijeme skrčenější životy než třeba Kurt Cobain, tak se nás to všech týká,“ vysvětlila režisérka.

Podle ní mají lidé kolem třicítky společné, že kdysi měli sny, které chtěli uskutečnit. Museli se jich ale vzdát, protože nastoupili do zaměstnání a podlehli rutině. „Někteří si to ani neuvědomují. A ti, kteří ano, nedokáží překročit své limity a opustit své pohodlí, aby jich dosáhli,“ dodala Bauerová.

Sebevražda jako pevný bod

Podle režisérky filmu As you are Anny Krutové je 27 let hranicí mezi pubertálním dětstvím a opravdovou dospělostí. Ve svém autorském snímku se zabývá fenoménem sebevraždy mladých. „Nechceme moralizovat ani hodnotit, jestli je sebevražda správná, nebo ne,“ popsala svůj záměr režisérka. I ona se inspirovala Klubem 27, sebevraždu ale pojímá víc demonstrativně.

Fenoménem se zabýval i choreograf Jaro Viňarský, který připravoval pro projekt část ve formě performance. „Dnešní sedmadvacetiletí znovu přemýšlejí nad tím, jak žít, jak být a kdo jsou,“ řekl choreograf. Ve svém představení se zabývá tím, zda se dá sebevražda pojmout jako východisko z bezútěšnosti, nebo jako naopak nalezením pevného bodu. „Konečné zjištění ale je, že není potřeba žádného pevného bodu. Je dobré životem prolétávat a jen se vznášet,“ dodal Vinařský.

Komerční tlak je droga

Zesnulí slavní umělci mohou být podle režisérky Krutové pro dnešní mladé lidi inspirací. „Mohou je vést  k tomu, aby se zamysleli nad vlastní svobodou a nenechali se zválcovat systémem. Aby se snažili žít co nejvíce svobodně,“ okomentovala Krutová odkaz mystického klubu.

Podobný názor zastává i skladatel Mario Buzzi, který připravil závěrečnou část projektu - koncert nesmrtelných písní. „Dnešním sedmadvacetiletým nezávidím. Jsou vystavení velkému tlaku, především komerčnímu. Mnozí z nich mu podléhají. Je to jako droga,“ obává se Buzzi.

Jestli věří na život po třicítce, se diváci mohou v HaDivadle poprvé rozhodnout 23. ledna. V pražském Disku u loňského podzimu uvádí také „předehru“ k projektu se stejným názvem. 

Klub 27

  • Zakladatel a sólový kytarista skupiny The Rolling Stones Brian Jones se 3. července roku 1969 utopil se v bazénu. 
  • Jimi Hendrix, který byl průkopníkem hry na elektrofonickou kytaru, zpěvákem a skladatelem písní skupin The Jimi Hendrix Experience a Band of Gypsys, se 18. září v roce 1970 zadusil vlastními zvratky po předávkování prášky na spaní.
  • Frontmanka a skladatelka písní skupin Big Brother and the Holding Company, The Kozmic Blues Band a Full Tilt Boogie Band, Janis Joplin, zemřela 4. října 1970. Zřejmě se předávkovala heroinem.
  • Oficiální příčinou smrti Jima Morrisona je „srdeční selhání“. Básník, textař, zpěvák, frontman, skladatel písní a videorežisér skupiny The Doors zemřel 3. července 1971. Nikdy nebyla provedena pitva, a tak skutečná příčina smrti zůstává záhadou.
  • 5. dubna 1994 zemřel frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kurt Cobain. Ačkoliv se o příčině jeho smrti často spekulovalo, oficiální verze je prostřelení hlavy brokovnicí způsobené vlastním přičiněním.
  • Britská zpěvačka Amy Winehouse dlouhodobě bojovala se závislostí na drogách. Nakonec ji ale zabil alkohol, kterým se otrávila 23. července 2011.

Do Klubu 27 bývají někdy řazeni i další umělci, kteří zemřeli před svými 28. narozeninami.