Režisér Claude Miller zahájil festival francouzských filmů

Praha - Animovaný celovečerní film Persepolis režisérky Marjane Satrapiové zahájil ve čtvrtek večer v pražském kině Světozor desátý ročník Festivalu francouzského filmu. Současně se tento snímek, který byl oceněn v Cannes a je francouzským kandidátem k nominaci na Oscara, promítal ve stejnou chvíli i v dalších třech městech z celkem osmi, kde se tato přehlídka do 28. listopadu koná.

Zahájení jubilejního ročníku, v jehož rámci bude uvedeno téměř 50 celovečerních snímků, se zúčastnili prezident sítě kin Europa Cinemas Claude Miller a režisérka Emmanuelle Cuauová.

Miller povede v pátek na Filmové a televizní fakultě v Praze celodenní seminář projektu nazvaného On Set with French Cinema. Vpodvečer a večer představí v kině Lucerna snímek z 80. let nazvaný Svědek a ze své nejnovější tvorby projekt Tajemství, který ve Francii láme rekordy návštěvnosti. Stal se událostí podzimu a zatím ho zhlédlo více než 1,5 milionu diváků. Francouzská režisérka Emmanuelle Cuauová uvede v Praze svůj nejnovější film s názvem Pěkně děkuju.

„Deset let - to už je dlouhá historie této přehlídky. Podíval jsem se do programu a zjistil, že vybrané snímky jsou výborné,“ řekl Miller účastníkům slavnostního zahájení. Upozornil, že Europa Cinemas je řetězec založený z iniciativy Evropské unie. „Podporuje kinosály, které ve svém repertoáru uvádějí více než 50 procent evropské filmové tvorby,“ dodal s tím, že podobných kin je v Česku šestnáct.

Podle audiovizuálního atašé francouzského velvyslanectví Philippa Boudouxe má letošní přehlídka několik novinek. Například jedenáct titulů bylo zařazeno do hlasování publika. Propagaci vítězného snímku, pokud ho český distributor zakoupí, francouzská strana podpoří částkou 10.000 eur.

V rámci Festivalu francouzského filmu se uskuteční téměř 150 projekcí - dvakrát více než loni, kdy na ni zavítalo 11.000 diváků. Tvorba francouzských režisérů se bude promítat i v multikinech a vedle Prahy ovlivní nabídku v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a v Plzni.

Ze zkušeností z minulých let organizátoři vědí, že 81 procent diváků této přehlídky tvoří Češi, devět procent Francouzi a zbytek další zahraniční publikum. Vstupenky se prodávají po 70 korunách.