Dokumentární detektivka Ztracená dovolená vstupuje do kin

Praha - Režisérka Lucie Králová se pokusila zjistit, zda je možné mezi více než šesti miliardami lidí vypátrat podle fotografií šest mužů, kteří ztratili své nafocené vzpomínky z dovolené. Své pátrání pečlivě zdokumentovala ve snímku, který získal od mezinárodní poroty Cenu za nejlepší dokument na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Prvotní impulz k pátrání vzešel od českého cestovatele, který před lety ve Švédsku našel v kontejneru špinavý kufr. Jeho jediným obsahem byla igelitová taška s 22 nafocenými negativy, z kterých vzniklo 756 fotografií šesti neznámých turistů. Pro režisérku a scénáristku Lucii Královou, která ve stejné době plánovala na FAMU absolventský film o masovém turismu, se pátrání po neznámých mužích, pravděpodobně Číňanech, stalo výzvou. Se svým filmovým štábem více než tři roky pátrala po těchto osobách napříč kontinenty, aby jim vrátila jejich ztracené vzpomínky.

„Náš film pátrá nejen po šesti konkrétních Číňanech z fotografií, ale i po povaze současného člověka, po tom, co všechno lze z takových fotek vyčíst,“ uvedla režisérka. „Nevěděli jsme, jak film začít, a do poslední chvíle jsme ani netušili, jak dopadne. Příběh se v průběhu pátrání neustále vyvíjel,“ dodala.

Štáb, který se proměnil v detektivní jednotku, využil nejrůznějších metod: zřídil internetové stránky s nalezenými fotografiemi, uspořádal jejich výstavu v galerii Mánes, spolupracoval s kriminalisty, soukromým detektivem,předními českými sinology, oslovil Interpol, a dokonce i kartářky a jasnovidce. Filmařům se povedlo odhalit mnohá místa, na kterých se tajemní Číňané vyfotografovali, a vydali se po jejich stopách do Německa, Skandinávie i daleké Číny. Do příběhu zasáhla dokonce i čínská televize.

Snímek udržuje diváky po celou dobu v napětí. Stejně jako tvůrci sami nevěděli, kam jejich pátrání dospěje, nedozví se to do poslední chvíle ani divák.