Milunić: Pro knihovnu je lepší Klárov než Letná

Praha - Kaplického projekt nové budovy Národní knihovny je dobrý, nicméně zvolené místo, kde by budova měla stát, je nevhodné. "Mám velké pochybnosti o místě. Knihovna by měla být poblíž těch, kteří ji nejvíce používají," zdůvodnil v Dobrém ránu svůj nesouhlas s uvažovaným umístěním spoluautor Tančícího domu, architekt Vladimír Milunić.

Architekt považuje za přijatelnější místo Klárov na Malé Straně, a to i přesto, že jde o záplavovou oblast. Klárov je podle něj blízko fakult, jejichž studenti Národní knihovnu nejvíce využívají.

Návrh brněnských politiků, aby budova byla postavena v Brně, nepovažuje za příliš vhodný. Podobně se mu nezdá idea, že by nová knihovna byla umístěna na pražském Strahově.

Milunić je poslední dobou známý zejména svým odmítavým postojem k projektu mrakodrapů na pražském Pankráci. Přesto se domnívá, že centrum Prahy je stále otevřeno pro projekty moderní architektury. Připouští, že takový názor se pravděpodobně nezamlouvá pražským památkářům. „Město nelze zakonzervovat, musí se vyvíjet, jak to lze vidět ve Španělsku či v Nizozemsku,“ dodal Milunić.