Staroměstská radnice hostí výstavu Sport Foto 2007

Praha - To nejlepší z české sportovní fotografie uplynulého roku vystavuje Staroměstská radnice v Praze. Nabízí fotoreportáže profesionálů i amatérské snímky, současné autory i legendu české sportovní fotografie Karla Nováka.

Kvalifikace na Mistrovství Evropy ve fotbale, Davis Cup z Ostravy nebo Mistrovství Evropy v plavání v Budapešti - tam všude byli loni profesionální sportovní fotografové Michal Šula, Jan Hrouda, David W. Černý, Petr David Josef a Pavel Rakušan. Zachytili vypjaté sportovní chvíle i úsměvné situace. „Sportovní fotografie má dnes jednu velkou nevýhodu, a to je konkurence televize. Takže fotografie musí hledat trochu jiné pohledy, a občas je dobře, když se právě podívá trochu jiným úhlem než televizní kamery,“ říká Jiří Koliš z Klubu sportovních fotografů.

Jan Hrouda představuje ucelenou sérii humorných momentek. Mezi nimi zaujme například záběr z tréninku fotbalové reprezentace, na němž brankář Petr Čech symbolicky vykopává z branky svého jmenovce Marka. Pavel Rakušan pro výstavu vybral sérii černobílých fotografií mapujících dění v českém profesionálním boxu, Petr Josef se zaměřil na graficky zajímavé fotografie, pro něž podle jeho slov není v deníkové praxi příliš místa. David Černý z agentury Reuters přinesl témata MS ve vodním slalomu a Velké ceny České republiky silničních motocyklů a Michal Šula z agentury MAFA představil monotematickou výstavu mapující uplynulé dva roky v pražské Slavii.

Kromě snímků této pětice, jejímž společným jmenovatelem je mládí (nejstaršímu z nich je třicet pět let) a používání digitálních technologií, jsou na výstavě k vidění i slavné okamžiky vrcholového československého sportu před více než padesáti lety. Jejich autorem je legenda české sportovní žurnalistiky - Karel Novák. „Jsou zde vystaveny jeho fotografické práce z konce padesátých a z šedesátých let, kdy se sportovní fotografie jako fenomén teprve začínala utvářet,“ řekl Jan Martinek z Českého olympijského výboru. Novák byl na osmi olympijských hrách - fotil mimo jiné Věru Čáslavskou, Olgu Fikotovou nebo manžele Zátopkovy.

Kromě profesionálů je ve Staroměstské radnici místo i pro amatéry. Prostor dostalo pět vítězných snímků soutěže Sport Amatér Foto 2007, kterou pořádal ČOV pro neprofesionály letos od března do května. Vybíralo se z 800 fotografií od 250 autorů.

Výstava Sport Foto 2007 se letos koná už po páté a je přístupná do 12. srpna.

Vydáno pod