Režisér Tyc natáčí nový film inspirovaný skutečností

Praha - Režisér Zdeněk Tyc začal podle vlastního scénáře natáčet nový film nazvaný El paso. Podobně jako u svého předchozího snímku Smradi z roku 2002 se zaměřil na tematiku soužití Romů s většinovou společností. Tentokrát se nechal inspirovat skutečným životním příběhem brněnské Romky.

Scénář popisuje příběh mladé ovdovělé romské matky a jejích sedmi dětí, která je chce vychovat sama a zabránit jejich umístění do dětských domovů. Navíc jí po zesnulém manželovi zůstaly velké dluhy na nájemném, jen těžko dokáže zaplatit nejnutnější výdaje a sociální pracovníci ji s dětmi nechají přestěhovat do bytu o jediné místnosti.

„Osud Věry se ke mně dostal úplnou náhodou, všimnul jsem si ho v novinách. Nesmírně mě zaujal, a tak jsem se za ní hned vypravil a řekl jí, že bych o ní rád natočil film. A ona souhlasila. Několik let jsem za ní do Brna pravidelně jezdil, viděl jsem, v jaké hrůze bydlí, poznal jsem děti, její problémy … a nakonec se z nás stali přátelé,“ popisuje setkání Zdeněk Tyc. Zajímavostí je, že opravdová postava Věry má ve skutečnosti dětí devět. Ale protože by tomu možná nikdo neuvěřil, dvě děti ze scénáře „ubral“.

Režisér Tyc do hlavní role obsadil zpěvačku brněnské romské skupiny Gulo čar Irenu Horváthovou, o které říká: „Z koncertního jeviště umí dokonale navázat kontakt s lidmi, takže problém na place by být neměl.“ Dále se ve filmu představí například Linda Rybová jako ambiciózní právnička, kterou režisér obsadil se záměrem vytvořit pravý opak Věry. K obsazení Davida Prachaře do role kurátora režisér dodává: „Potřeboval jsem někoho, kdo má silnou vazbu na rodinu, kdo miluje děti. A David je právě takový - klidně jich po sobě nechá lézt všech sedm!“

Filmem El paso chce režisér diváka zavést do kotle vášní, emocí a živelnosti. Zároveň touží ukázat, že i romské rodiny chtějí žít stejně jako jejich „normální“ sousedé. „Nechci moralizovat. Žádnou ideologii tam nehledejte,“ dodal Tyc, který bude natáčet do června. Premiéra filmu je naplánována na leden příštího roku.

Romům Tyc věnoval i svůj předchozí snímek Smradi, natočený podle scenáristické prvotiny spisovatelky Terezy Boučkové. Manželská dvojice v tomto snímku pečuje o tři syny, z nichž dva jsou adoptovaní Romové. Potýká se s jejich výchovou, což však atmosféra současné české vesnice neusnadňuje. Za hlavní roli v tomto snímku dostal herec Ivan Trojan Českého lva.

Tyc v roce 1990 absolvoval filmovou fakultu a současně debutoval snímkem Vojtěch, řečený sirotek. Dalším jeho dílem byly v roce 1993 Žiletky a o dva roky později snímek nazvaný Už.

Premiéra filmu je plánovaná na leden 2009.