Význačný španělský malíř Goya je stále aktuální

Bordeaux/Praha - Španělský malíř a grafik Francisco José de Goya y Lucientes, který zemřel před 180 lety (16. dubna 1828), se proslavil portréty královské rodiny. Byl také jmenován dvorním malířem. Když po vážné nemoci ohluchl, začaly se v jeho tvorbě objevovat depresivní motivy. Goyu také hluboce zasáhl milostný román s vévodkyní z Alby, kterou rovněž maloval - pravděpodobně byla modelem slavného aktu Nahá Maja.

Ke ztvárnění pochmurných válečných scén Goyu inspiroval Napoleonův vpád do Španělska. Z politických důvodů byl malíř nucen na čas emigrovat do Francie, kde také v 82 letech zemřel. Film na jeho počest natočili Carlos Saura i Miloš Forman, spisovatel Lion Feuchtwanger jej zvěčnil ve svém románu.

V souvislosti s výročím se v muzeu Prado otevírá výstava Goya a válečná léta, která skončí 13. července. Zároveň je součástí oslav dvoustého výročí španělské války za nezávislost z let 1808 až 1814. Obsahuje řadu děl, která zachycují skličující podrobnosti hrůz, jaké dokáže páchat člověk.    

„Je to výstava, kterou by člověk měl vidět, ale ne taková, kterou si bude užívat,“ říká José Manuel Mantilla, který v muzeu spravuje odbor kreseb a rytin. „Umění by mělo ukazovat krásu, ale také by nás mělo donutit k zamyšlení. Tato výstava je odrazem lidského násilí a tím je Goya univerzální a velmi současný,“ uzavřel J. M. Mantilla.