Činoherní studio uvede světovou premiéru Klubu rváčů

Ústí nad Labem - Dramatizaci slavné "anarchistické hymny", románu amerického spisovatele Chucka Palahniuka Klub rváčů, uvede 25. dubna ústecké Činoherní studio. Divadlu se podařilo získat souhlas k uvedení hry přímo od autora, divadelní agentury ho opakovaně dát nechtěly.

Nespal sem tři týdny. Tři týdny beze spánku a všechno se stává netělesným zážitkem. Knihu vyprávějící příběh mladého muže trpícího nespavostí, který nakonec jako terapii využívá vzájemné zápasy a násilí, napsal Palahniuk v roce 1996. Román ještě více proslavil stejnojmenný film z roku 1999, ve kterém hlavní role ztvárnili Brad Pitt a Edward Norton.

Autorkou dramatizace je Johana Součková, v hlavní rolích se divákům představí Marek Němec a Jan Plouhar, ve fyzicky náročné inscenaci hraje téměř celý soubor. Režie se ujal Filip Nuckolls. Činoherní studio hru uvede nejen v Ústí nad Labem, pražskou premiéru má naplánovánu na 26. května ve Švandově divadle. Na ústeckou premiéru je pozván i Palahniuk.

Činoherní studio v Ústí nad Labem loni na podzim uvedlo premiéru nastudování hry Vojcek od německého autora z počátku 19. století Georga Büchnera. Letos v březnu divákům představilo českou premiéru hry současné americké autorky Pauly Vogelové nazvanou Jak jsem se učila řídit. V letošní sezoně chystá ještě premiéru pohádky pro děti i dospělé.

Divadlo v Ústí nad Labem vzniklo v roce 1972 jako náhrada za Kladivadlo, které komunisté předtím zakázali. Stalo se centrem, kde se mohla realizovat řada umělců, které režim pronásledoval. Divadlem prošlo mnoho známých herců jako Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Pavel Zedníček a Karel Roden. Působila v něm i řada režisérských osobností. Ústecká scéna je nositelem ceny Divadlo roku 2000, kterou uděluje Nadace Alfréda Radoka.

Na jaře roku 2002 bylo divadlo vyplaveno a odkázáno k dvouletému provizoriu, do zrekonstruovaného prostoru se soubor vrátil v listopadu 2004. V současnosti se scéna snaží reflektovat současný svět a problémy mladých, uvádí klasické textů v silné režijní interpretaci i současné české i světové novinky. Nadále podporuje tradici autorského divadla.

Ročně navštíví Činoherní studio, kde je ve stálém angažmá 12 herců, 11 tisíc diváků.