Kinoautomat konečně vychází na DVD

Praha - Unikátní projekt Kinoautomat se dočkal převedení na DVD, které zachovává jeho jedinečnou interaktivnost. Po uvedení v kině Světozor tak kinodivadelní dílo Radúze Činčery opět potvrdilo svou schopnost zaujmout i diváky 21. století.

Křest DVD proběhl 10. dubna a účastnili se jej všichni žijící herci originálního filmu i potomci hlavních autorů. Radúze Činčeru zastupovaly jeho čtyři dcery, manželka, sestra a vnučka. Za DVD zpracováním Kinoautomatu stojí dcera režiséra, Alena Činčerová, která kromě vlastních dokumentárních projektů dlouhodobě pracuje na propagaci a projekcích díla svého otce.

Kinoautomat se ve Světozoru objevil 40 let po svém prvním uvedení na výstavě Expo 1967 v kanadském Montrealu. Jednoduchý nápad nechat diváka ovlivňovat děj filmu se ukázal být geniálním - zahraniční novináři i diváci se Kinoautomatu nemohli nabažit. Režisér nadšené reakce kvitoval v kontextu doby temným tvrzením, podle kterého „máme v Československu tolik demokracie, že ji musíme vyvážet.“

Činčerův projekt je realizován elegantním způsobem. Diváci dostanou v kině možnost díky jednoduchým zařízením (červené a zelené tlačítko) hlasovat, jak má příběh pokračovat. Film se přitom zastaví a na jeviště vystoupí živý herec, který divákům vysvětlí hlasovací princip a možnosti, které se jim naskýtají. Film pak pokračuje cestou zvolenou nadpoloviční většinou hlasů.

DVD forma projektu nahrazuje herce - vystupujícího před plátno v klíčových momentech hlasování - animovanou postavičkou. Disk pak nabízí volbu mezi dvěma větvemi děje stejně jako v kině hlasovací zařízení.

Složitá cesta na zasloužené výslunní

Film Člověk a jeho dům se dostal do většiny světových encyklopedií filmu. Přesto jej viděl málokdo a u nás je stále převážně jen šeptaným fenoménem, ve stínu méně povedeného pokusu ČT Rozpaky kuchaře Svatopluka z roku 1985. Krátce po uvedení v kinech se totiž Kinoautomat dostal do středu distribučních sporů, navíc nebyl tehdejší vládní straně po chuti samotný autorský tým - figurovali v něm totiž volnomyšlenkáři a kontroverzní osobnosti představující špičku českého filmu. Podle mnohých hlasů také vadila samotná základní myšlenka projektu, propagující demokratické principy rozhodování.

Houževnatost Činčerova nápadu však v interaktivním světě dnešní doby opět nabývá na síle. Neutuchající zájem i mladých diváků a pravidelně zaplněné sály ukazují, výsadní postavení Kinoautomatu ve filmovém světě filmu už nikdo neumenší.

  • Kinoautomat je plný legendárních scén zdroj: Kinoautomat http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/192/19159.jpg
  • Herci Kinoautomatu na promítání zdroj: Kinoautomat http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/192/19160.jpg