Monumentální bunkr ve službách současného umění

Berlín - Nacistický bunkr z druhé světové války, který později sloužil i jako sklad textilu a ovoce a byl dějištěm divokých večírků v 90. letech, otevře začátkem června své brány jako galerie současného umění. Nabídne díla 57 výtvarníků z celého světa, jejich prohlížení nebude rušeno denním světlem ani mobilními telefony - 3 metry silné betonové zdi nepropustí žádný signál.

Pětipatrová, 16 metrů vysoká armádní pevnost na Reinhardtstrasse byla postavena v roce 1942 podle návrhu Hitlerova architekta Alberta Speera. Současná podoba je dílem sběratele umění Christiana Borose, který budovu v roce 2002 koupil a spolu se svojí ženou obývá střešní byt zařízený ve stylu Jamese Bonda.

„Tyhle zdi nebyly určené pro umění. Betonový bunkr je tu napořád, žádná detonace ho v minulosti nezvládla vyhodit do povětří. Umění se sem skvěle hodí, má totiž schopnost věcmi hýbat,“ říká sběratel, původem z Polska.

V bunkru vystavují například britský umělec Damien Hirst (1965), Němci Wolfgang Tillmans (1968) a Anselm Reyle (1970), Američanka Elizabeth Paytonová (1965) a dánský umělec Olafur Eliasson (1967). Na některých zdech objektu jsou pořád vidět nápisy z dob války. Umělci byli pro svá výtvarná díla nuceni pracovat s prostorem, většina obrazů a předmětů vznikla na míru, místnosti mají různé tvary i výšky stropu.

Vydáno pod