Daria Klimentová dnes v Praze jako černá a bílá labuť

Praha - První sólistka Anglického národního baletu v Londýně Daria Klimentová dnes pohostinsky vystoupí v dvojroli Odetty/Odilie ve Státní opeře Praha v Čajkovského Labutím jezeře. Partnerem v roli prince jí bude první sólista Švédského královského baletu Jan-Erik Wikström. Další vystoupení primabaleríny v tomto představení naplánována nejsou.

Absolventka pražské státní taneční konzervatoře, bývalá sólistka pražského ND, souboru Capab/Kruik Ballet v Kapském městě a Skotského národního baletu, ve Státní opeře příležitostně vystupuje od loňského jara a tato představení pokaždé patří k vrcholům zdejšího tanečního dění. Doposud pokaždé tančila s prvním sólistou Anglického národního baletu Dmitrijem Gruzděvem, tentokrát bude princem Jan-Erik Wikström, první sólista Švédského královského baletu, který 3 roky působil v Anglickém národním baletu, kde s ním Klimentová Labutí jezero tančila jednou. 

V dvojroli tančí Klimentová raději temperamentní černou labuť Odilii, v níž si podle svých slov může zahrát to, co v běžném životě nedělá. V Praze se naposledy s velkým ohlasem představila letos v dubnu v rámci baletního galakoncertu Setkání v Praze, kde s kolegou z londýnského souboru Arionelem Vargasem zatančili choreografii Wayna Eglinga Duet. 

Labutí jezero, romantický balet o čtyřech dějstvích, od jehož prvního, poměrně neúspěšného uvedení letos uplynulo 130 let, patří k nejslavnějším titulům všech velkých světových scén. Pohádka o princezně Odettě proměněné v labuť, o princi Siegfriedovi, který zapomene na svou přísahu, a o záludném čaroději Rudovousovi si získala díky kouzelné hudbě Petra Iljiče Čajkovského velkou oblibu. V České republice je k vidění na několika scénách; kromě Státní opery jej v současnosti mají na repertoáru také Národní divadlo v Brně, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo J. K. Tyla v Plzni a Severočeské divadlo opery a baletu Ústí na Labem. Z baletu vychází také inscenace Nesnadná cesta k Labutímu jezeru (Mistrův karambol) v Libereckém Divadle F. X. Šaldy.