Evropa zvyšuje podíl svých filmů v celosvětové distribuci

Benátky - Evropská komise se chce zaměřit především na asijská a jihoamerická kina. Cílem je vytvořit protiváhu k Hollywoodu. Zástupci distribučních společností a další představitelé i osobnosti evropského filmu prezentovali tento plán na filmovém festivalu v Benátkách.

Do plánu se již v cílových oblastech podařilo zapojit 50 významných distribučních společností a sítí kin. V Asii a Jižní americe tak bude každý rok promítán určitý počet evropských děl. Spolupráce se má další rok ještě rozšířit a prohloubit.

Vícenásobná premiéra

Iniciativa nazvaná Europa Cinemas odstartovala thrillerem s hororovými prvky nazvaným Inju - the Beast in the Shadows. Premiéru si odbyl na benátském festivalu, režisérem je veterán francouzského i hollywoodského filmu Barbet Shroeder. V hlavní roli: Francouz Benoit Magimel, prostředí: Japonsko.

Největší hlad po evropských filmech zaznamenávají distributoři kromě Ameriky hlavně v Japonsku a Indii. Míst hladovějících po evropské kinematografii je ale podle nich mnohem více, tamní trhy však již zahltil Hollywood. „Ve většině těchto zemí jsou kina majetkem amerických firem. A ty dávají přednost americkým filmům,“ říká Fatima Djoumerová, jedna ze zakladatelek projektu Europa Cinemas.

Jak opět potvrdil benátský festival, evropských filmů vzniká každý rok obrovské množství. Mají však orpoti zámořským mizivé rozpočty. Ale na rozdíl od záplavy amerických snímků dostane jen zanedbatelná část těch evropských horší než průměrné hodnocení kritiků.

Naděje vzešla z přizpůsobení se nedostatku

Evropské filmy prý dokáží prorazit především díky určité „zaručené míře kvality“ a filmařskému umění nucenému obejít se bez finančí podpory mamutích studií. Snad tyto výhody nesmaže případný úspěch na zatím nenasycených trzích.