Festival v Boleslavi představí cizince mezi námi

Mladá Boleslav - Exotickou kuchyni, etnickou hudbu a tanec a cizokrajné výrobky nabídne další zastávka Etnofestu, tentokrát v Mladé Boleslavi. Začne zde dnes ve 14 hodin v Novém parku - organizátoři se rozhodli umístit akci představující 15 národností doprostřed severního sídliště.

„Cizinců v ČR stále přibývá, potkáváme je, ale moc je neznáme. Prostřednictvím hudebních a tanečních vystoupení, divadla a ochutnávek národnostních kuchyní zde máme příležitost poznat cizince blíže a oni nás,“ říká pořadatel Jan Polouček a dodává, že na Etnofestu narozdíl od jiných festivalů etnické hudbu vystupují převážně místní cizinci, většinou amatéři. Pořadatelé spolupracují s neziskovými organizacemi a mají podpora Středočeského kraje. „Etnofest je vhodnou demokratickou protiváhou množících se setkání pravicových extremistů,“ říká Josef Vacek, náměstek pro sociální záležitosti Středočeského kraje.

Na propgramu se objeví i několik profesionálních souborů. „Stěžejní dění bude na hlavním pódiu, kde vystoupí například jedna z nejlepších českých romských skupin Kale či TiDiTaDe s jedinečnou africkou show. Dále se představí Le Chavendar, středoasijští Jagalmaj, ukrajinští Ignis nebo Lama de Belig z Kalmycké republiky,“ říká Polouček.

Návštěvníci uvidí také šamanský tanec z africké Mali, muzikál Cikáni jdou do nebe v dětském provedení či pakistánskou módní přehlídku. Mimo hlavní pódium se každá z patnácti zúčastěných národností představí v samostatném stanu. Lidé se v nich mohou například zúčastnit čajového obřadu, nechat si batikovat tričko, zahrát na bubny nebo si nechat uplést afro copánky. Pro nejmenší je připravena výtvarná dílna, ze které si mohou odnést vlastnoručně vyrobené masky, nebo dětský koutek plný her a soutěží. Děti a mládež si mohou zahrát celofestivalovou hru Za hodinu kolem světa o pěkné ceny, při které se pobaví a leccos dozví o zemích našich blízkých i vzdálených sousedů.

„Kdyby si lidé ze sídliště na tuto akci stěžovali, tak ji určitě za rok na tomto místě znovu nepovolíme,“ řekl primátor Raduan Nwelati. Pořadatelé letos musejí dodržet konec akce ve 22:00. Akce také dostala výjimku z vyhlášky omezující konzumaci piva na veřejném prostranství.