Šperky z vězení představuje Pavel Opočenský

Most - Sochař Pavel Opočenský, který si ve vězení odpykával trest za zneužívání nezletilých dívek, tvořil i za mřížemi. V mostecké výstavní síni Zlatá trojka představil předměty z kovu a dřeva, jež ve Všehrdech na Chomutovsku v roce 2006 vyrobil. Expozici čtyř desítek drobných plastik a šperků pod názvem Vězeňské mobiloidy lze navštívit do 14. února.

„V díle zahrnujícím zejména brože je patrná fascinace zámky, mřížemi, západkami a uzavřeným a zabezpečeným prostorem. V objektech se opakuje motiv kolečka na hřídeli, které je schopno se i přes různé zábrany otáčet,“ uvedl Opočenský.

Ve vystavených dílech umělec zužitkoval dovednosti a znalosti z učebního oboru strojní zámečník, kterým se vyučil právě ve všehrdské věznici. „Při práci se soustruhem a frézou jsem objevil kov, s nímž jsem až dosud nepracoval. Skutečně mě to jako umělce obohatilo,“ doplnil. Sochař se původně v Českých Budějovicích vyučil pasířem, což je staré středověké řemeslo blízké restaurátorství.

O vězeňské dílo Opočenského je zájem i ve světě

Z Mostu poputují vystavená díla do Mnichova, poté se přesunou do USA. Zájem projevily galerie v New Yorku, Philadelphii a Washingtonu.

Městská knihovna v Mostě uspořádala loni 37 výstav významných i méně známých umělců, o třetinu více než v roce 2007. Vedle tradiční výpůjčky knižních titulů a časopisů knihovna pořádá také filmová představení. V suterénní místnosti bývalého zábavního podniku uvádí zajímavá díla jednou týdně filmový klub, sobota je vyhrazena pohádkám pro děti.