Letošní Febiofest přivítá Wima Wenderse, bude ale muset vyjít s nižším rozpočtem

Praha - Šestnáctý ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest se bude muset obejít bez obvyklého rozpočtu. Zatímco loni činil rozpočet festivalu 26 milionů korun, letos se podařilo pořadatelům zatím sehnat jen přibližně 60 procent této částky. Nedostatek peněz se podle ředitele Fera Feniče projeví na omezení propagace a doprovodných akcí,  na kvalitu filmové nabídky vliv mít nebude.

16. ročník festivalu začne v Praze 26. března a skončí zde 3. dubna předáním Ceny české kritiky Kristián. Prvním ohlášeným hostem, který by měl osobně uvést svou retrospektivu v tradičním Kině osobností, je režisér Wim Wenders. Autor snímků Buena Vista Social Club nebo Nebe nad Berlínem představí i svůj nejnovější snímek Přestřelka v Palermu.

Francouzská nová vlna bude slavit

Festival dále přinese přehlídku současné dánské kinematografie, retrospektivu  francouzské nové vlny, která slaví půl století od svého začátku, a česká filmová kritika udělí na závěrečném večeru vedle Ceny Kristián takénovou cenu za nejhorší film. „Nechci, abychom cenou, pro kterou zatím hledáme jméno, někoho uráželi,“ uvedl Fenič s tím, že po zrušení Plyšového lva takové popíchnutí českým filmařům chybí. Novinkou letošního ročníku bude titulkovací zařízení v každém sále, díky němuž nebudou festival provázet fronty na sluchátka.

Krize dolehla i na festival

Febiofest je z větší části hrazený ze soukromých prostředků. Jeho generální partner ovšem podle Feniče výrazně snížil svůj sponzorský příspěvek a nové partnery pořadatelé nenašli. Festivalu velmi pomohl Státní fond na podporu kinematografie a Fenič spoléhá také na pomoc ministerstva kultury. Informace o tom, zda akci podpoří Hlavní město Praha v jeho žádosti o grant, zatím pořadatelé nemají. Fenič uvedl, že po opakovaných žádostech o zvýšení svou pomoc Praha v minulých letech naopak snížila.

Po pražské přehlídce bude následovat několik regionálních ozvěn (Brno, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Liberec, Hradec Králové a České Budějovice) a samostatná slovenská část. Návštěvnost loňského ročníku v České republice dosáhla přes 124 tisíc návštěvníků, dalších 14 tisíc lidí vidělo slovenskou část Febiofestu.