Je to Blair, není to Blair? Polanski dotočil thriller z vysoké politiky

Berlín - Poslední klapka politického thrilleru o spisovateli, který pomáhá bývalému prominentnímu politikovi sepsat paměti, padla ve filmových studiích Babelsberg v německé Postupimi. Polanského snímek The Ghost (Přízrak) provázejí diskuse, nakolik je hlavní postava ztvárněná Piercem Brosnanem inspirovaná bývalým britským předsedou vlády. Veřejnost to bude moci posoudit příští rok, kdy by se snímek měl dostat do kin.

Předlohu, která vyšla předloni, napsal Robert Harris, který společně s Polanskim napsal i scénář. Vždy odmítal uvést, do jaké míry kniha vychází z osudů Blaira a lidí kolem něj. „Chtěl bych, aby se promítal, než Tony Blair vydá své paměti,“ řekl Harris.

Jedním ze dvou hlavních hrdinů snímku je bývalý politik, který se odebere na odpočinek na ostrov u amerického východního pobřeží, aby zde sepsal své paměti. Poté, co se utopí premiérův důležitý spolupracovník, musí ho nahradit najatý spisovatel. Při přípravě knihy však narazí na neobyčejně „třaskavý“ materiál z politikova života, jehož zveřejnění by vedlo k celosvětovému chaosu.

Filmaři využili pro některé ze scén krásnou krajinu německých ostrovů Usedom v Baltském moři a Sylt u Severního moře. Oba mají představovat americké ostrovní letovisko Martha's Vineyard, kde pětasedmdesátiletý oscarový režisér nemůže kvůli hrozbě zatčení kvůli znásilnění natáčet.

Původem polský režisér se v 60. a 70. letech proslavil snímky jako Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. Polanski se před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Sex s nezletilou je podle amerických zákonů považován za znásilnění, za což mu hrozí 50 let vězení. Filmař proto žije ve Francii a v USA od vznesení obvinění kvůli obavě ze zatčení nikdy nebyl. Do USA si před šesti lety nepřiletěl pro Oscara za válečné drama Pianista, nenavštívil ani hrob své bývalé ženy Sharon Tateové, zavražděné v těhotenství v roce 1969.