Jít tam, kam chodil Franz Kafka

Praha - Nakladatelství Academia právě vydalo novou výpravnou publikaci, která by měla rozšířit tradiční pohled na osobnost Franze Kafky. V edici Průvodce mapuje kniha Na cestách s Franzem Kafkou 65 míst spojených s pobytem slavného spisovatele. Jedná se o lokality nejen v Praze a v Čechách, ale také v Německu, Rakousku, Itálii, Švýcarsku a Francii. Autory publikace jsou fotograf Jan Jindra a publicistka Judita Matyášová, kteří navštívili všechny tyto lokality v uplynulých sedmi letech.

Na základě korespondence, Kafkových deníků a deníků jeho přítele Maxe Broda zrekonstruovali autoři zcela jiný obrázek o slavném pražském rodákovi. Ukazují Kafku jako člověka, který měl mnoho rozličných zájmů: cestování, zdravý životní styl, kinematografie ad. Reportážní styl Judity Matyášové přibližuje čtenářům nejen atmosféru daného místa, ale také to, jaký k němu měl Kafka vztah a čím ho ovlivnilo. Milovníci historie se tak mohou podívat tam, kde bývala Kafkova oblíbená vegeteriánská restaurace, kam chodil do divadla a kde si zkoušel novinky zdravého životního stylu.

„Fotografická část vznikala velmi pomalu, protože ona místa jsou občas hodně přestavěná, takže to znamenalo zajet tam několikrát a pokusit se najít místo, které aspoň trošku odpovídá tomu autentickému vzhledu,“ upozornil při křtu knihy Jindra.

Autoři

Jan Jindra - fotograf (*1962) - Absolvent FAMU. Pracuje v ucelených tematických cyklech: Noční rychlík 1981, Silvestr v Hotelu Jalta 1985-86, Odsun sovětských vojsk 1991, New York 1993-95, Praha Franze Kafky 2001. V roce 2001 získal v Praze první cenu v soutěži Czech Press Photo v kategorii „Věda a technika“. Od roku 2002 působí v Ateliéru reklamní fotografie a užité grafiky na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Od roku 2002 pracuje na projektu „Cesty Franze K.“ Výsledkem projektu je cyklus fotografií míst, kam cestoval Franz Kafka. Fotografie jsou prezentovány formou putovních výstav v Čechách i v zahraničí. Přednáší o vyhledávání „kafkovských“ míst.

Judita Matyášová - kulturní manažerka, publicistka (*1979) -
Od roku 2000 pracuje jako nezávislá kulturní manažerka, především v oblasti fotografie. Pracovala jako produkční v Magazínu Lidových novin a v tiskovém oddělení Ústředí Českých center. V roce 2004 začala spolupracovat na projektu „Cesty Franze K.“ V rámci projektu organizuje putovní výstavy, tématické přednášky a literární čtení v Čechách a zahraničí (výstavy a prezentace např. Berlín, Drážďany, Brusel, Buenos Aires). Přednáší o vyhledávání „kafkovských“ místech. V roce 2008 nastoupila jako projektový manažer Centra současného umění - DOX Prague, kde má na starosti doprovodné akce, jako jsou přednášky, diskuse a prezentace.