Další kniha o katyňském masakru a nejen o něm

Praha - Jan Gomola, rodák z Těšínska (nar. 20. března 1916, Mionší Potok - Dolní Lomná), zažil obě světové války - tu první jako malé dítě, tu druhou již jako mladý muž. Jeho vzpomínková kniha Objevil jsem Katyň je osobní výpovědí duchovně založeného člověka o výlučném osudu, který se od těch „běžných“ odlišuje jedním zásadním faktem - autor totiž bojoval ve 2. světové válce jako voják Wehrmachtu. Jan Gomola byl hostem pořadu Studio 6 ČT24.

„Objevení hromadného hrobu v Katyni v roce 1941 byla obrovská náhoda. My jsme jako bojová jednotka stáli dlouho u Smolenska. Měli jsme se na odpočinek ubytovat v Katyňském lese. Bylo to v říjnu nebo listopadu, přijeli jsme do lesa a uviděli krásnou rovinku. Byla pokrytá sněhem a my nic netušili. Ve své knize pak popisuji, jak jsem hrob objevil i to, že jsme narychlo museli místo opustit. Nejdříve jsem si myslel, že jsou tam pohřbení nějací vojáci, nic jsem pochopitelně o Katyni nevěděl. Až dva roky poté, když jsem o tom četl v novinách, jsem si uvědomil, že šlo o hromadný hrob. Na celou situaci se vlastně zapomnělo, protože my nebyli pohřební jednotka, ale bojová,“ vzpomíná autor.

V Katyňském lese nedaleko Smolenska bylo několik masových hrobů se čtyřmi a půl tisíci popravených polských důstojníků. Většina z nich měla ruce svázané za zády a byla zabita výstřelem do týla. Mezi zavražděnými byli identifikováni nejen vojáci z povolání, policisté a četníci, ale i univerzitní profesoři, lékaři, vědci, hudebníci a spisovatelé, kteří uniformu oblékli až v rámci všeobecné mobilizace v září 1939. Polské exilové vládě v Londýně se tak dostalo šokujícím způsobem odpovědi na otázku, kam se podělo na 15 000 vojenských důstojníků zajatých na podzim 1939 Rudou armádou, které již dlouhé tři roky pohřešovala.

Jan Gomola hostem Studia 6 (zdroj: ČT24)

„Svůj nález jsem po válce nehlásil, protože zde byl komunismus, a to jsme říci nemohli vůbec nic. Měl jsem strach, že přijdu o hlavu, kdybych upozornil na to, že Stalin zlikvidoval tyto lidi. Jednou jsem se o tom před jedním komunistou zmínil a on mi řekl, že mě okamžitě udá. Nakonec neudal, a tak jsem přežil,“ vysvětluje Gomola.

Pokud jde o jeho službu ve Wehrmachtu, Gomola v rozhovoru pro Studio 6 řekl: „Do Wehrmachtu jsem se dostal na základě Mnichovské dohody, protože jsem patřil do okupovaného území, byl jsem najednou Němec. Mě se nikdo neptal, jestli tam chci nebo ne. Tak jako jsem narukoval do Československé armády, musel jsem narukovat i do Wehrmachtu,“ uzavírá Gomola.