Bublina for Street and Art

Praha - Sousedé, hospodyně, děti a mládeži, milenci a manželé, zapojte se do festivalu Street for Art, vyzývá kulturní centrum Zahrada. Druhý ročník umění ve veřejném prostoru chce oživit známá i skrytá zákoutí Jižního Města. Návštěvníci mohou nabídnout vše, co považují za umění, na otevřeném bleším trhu pod širým nebem, účastnit se výtvarného workshopu nebo přinést dezert na sousedskou večeři. Nechtějí-li se aktivně zapojit, mohou třeba jen tak posedět ve festivalové kavárně Café-Bubble.

Festival bude mít dvě epicentra. Prvním z nich je průhledná nafukovací bublina - architektonický objekt Kitchen Monument berlínské dílny Raumlabor, který bude ode dneška do neděle 24. května stát u stanice metra Opatov v Centrálním parku Jižního Města. „Kitchen Monument je jako přístav, který na krátkou dobu stavíme kolemjdoucím, aby v něm na chvíli spočinuli a vnímali svoje město z jiné perspektivy,“ přibližuje bublinu jeden z jejích autorů Matthias Rick.

Monument se nafoukne do délky 20 metrů a do výšky 6 metrů a do jeho útrob se vejde až 150 hostů. Pořádat se v bublině bude mimo jiné bar-beck-you - společná sousedská večeře pro obyvatele Jižního Města s hudbou a velkoplošnými projekcemi.

„Společné jídlo je samozřejmě velkým společenským fenoménem a záminkou, díky níž se mohou potkat lidé, kteří se dřív neznali. To je i hlavní smysl našeho festivalu, hledat cesty k znovunalezení vztahu k místu, kde žijeme, i k sobě navzájem,“ říká programový ředitel festivalu David Kašpar.

Že si můžeme rozumět napříč kulturami i generacemi, dokazuje francouzsko-české divadelní představení Evropa je tady i tam, jehož premiéra proběhne v druhém festivalovém epicentru dění - kulturním centru Zahrada. Projekt hudebně-pohybového divadla vznikl za účasti profesionálních herců z Francie a Čech a dětí z Jižního Města, Francie a Turecka.

Festival umění ve veřejném prostoru zahrnuje také bleší trh s uměním, exhibice streetartových disciplín, komentovanou projížďku Jižním Městem, city golf, velkoplošný komiks nebo graffiti jam.

Street for Art - 20. až 24. května, program