V Dlouhé začíná festival pro děti a jejich dospělé

Praha - Festivalu Dítě v Dlouhé bude po jedenácté patřit jeviště této pražské scény. Zahájí ho dnes česká premiéra inscenace Momo a zloději času, kterou napsal a nastudoval Jiří Havelka. Diváci zhlédnou do 7. června celkem 14 inscenací v dopoledních i odpoledních hodinách, v rámci doprovodného programu se podívají i do zákulisí divadla.

„Knihu jsem četl až v dospělosti, poprvé před dvěma roky, a byl jsem jí uchvácen, četl jsem ji jako zjevení,“ říká Jiří Havelka o knize autora Nekonečného příběhu Michaela Endeho, přeložené do češtiny jako „Děvčátko Momo a ztracený čas“. Kniha napsaná v roce 1973 podle režiséra popisuje věci, které se dějí dnes, a to formou poutavou jak pro děti, tak pro dospělé. „Píše o tomtéž jako Eriksen v Tyranii okamžiku,“ dodává Havelka. Pro inscenaci vybral obrazy z knihy, s těmi pak s herci pracoval formou kolektivní improvizace. „Zkraje bylo improvizace víc, teď už kolektivna ubývá,“ řekl několik dnů před premiérou.

Pro držitele Ceny Alfréda Radoka v kategorii Talent roku 2008 je čas dlouhodobým tématem, tentokrát poprvé tvoří ale přímo zápletku. Poprvé také Havelka režíruje představení, které bude rozděleno přestávkou - ta bude v ději hrát významnou roli. V inscenaci se objeví Michaela Doležalová, Čeněk Koliáš, Miloslav König, Ivana Lokajová, Jaroslava Pokorná, Peter Varga a další.

Dále se na přehlídce, která na konci tradičně vyhlásí vítěze soutěže diváků a Rady festivalu, představí členové brněnského Národního divadla i Divadla Husa na provázku, Naivního divadla z Liberce nebo Loutkového divadla Radost z Brna. Jiří Bilbo Reidinger představí se svou „compagnií“ z Nové Vsi pod Pleší projekt nazvaný Cirkus Chauve. Z Brna přijede i soubor Burantheater, jehož členové Stanislav Havelka a Petr Chvojka zdramatizovali a upravili pro jeviště knižní podobu oblíbené večerníčkovské série Jája a Pája.


Kladenské Divadlo Lampion přiveze inscenaci Miloše Macourka a Ondřeje Lážnovského Mach a Šebestová a Divadlo Antonína Dvořáka Příbram Vernův příběh Dvacet tisíc mil pod mořem v úpravě Davida Smečky. Divadlo Drak z Hradce Králové uvede Kroftovu Zlatovlásku a brněnská Polárka Marťanskou kroniku Raye Bradburyho, na jejíž adaptaci má podíl Konrád Popel. Stejná scéna uvede také inscenaci Jen počkej, zajíci Bronislavy Krchňákové a Hany Mikoláškové.

I letos inscenace doprovodí další akce - tradiční divadelní jarmark, prohlídka zákulisí a autogramiáda.

  • Jiří Havelka autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89545.jpg
  • Divadlo v Dlouhé zdroj: www.divadlovdlouhe.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/896/89547.jpg