V Brně vystavuje pravnuk slavného impresionisty Jacques Renoir

Brno - Fotografie starých olivovníků dominují výstavě francouzského výtvarníka Jacquese Renoira v Galerii Plamínek na Radlase v Brně. Autor je pravnukem slavného impresionisty Pierra Augusta Renoira a synovcem filmového režiséra Jeana Renoira. V Česku vystavuje poprvé. Renoirovy snímky jsou černobílé, případně částečně kolorované. Zbrázděné kmeny olivovníků fotografoval převážně ve svých zahradách. Na výstavě jsou zastoupeny také další dva fotografické cykly - Ateliéry umělců a Kolize a otisky.

Dílo Jacquese Renoira se do Brna dostalo v souvislosti s výstavou českého rodáka Františka Mertla v Muzeu města Brna na Špilberku. Třebíčský rodák Mertl dlouhodobě žije na jihu Francie a s Renoirem se dobře zná. „Brněnské setkání těchto dvou umělců a dlouhodobých přátel bude nejen momentem jejich vzájemné umělecké konfrontace, ale i jedinečnou možností objevit kontext vzniku některých vystavených děl,“ uvedli galeristé v průvodním slovu.

Jacques Renoir se celý život pohybuje v uměleckém prostředí. Pracoval pro film. Čeští čtenáři mohou znát jeho knihu Milostný obraz, kterou vydalo v roce 2006 Nakladatelství Lidové noviny. Autor v ní vypráví o životě svého slavného předka. Vychází ze vzpomínek tradovaných v rodině a historek, které zachytili jeho blízcí.

Výstava v Plamínku potrvá do konce října. Lidé ji mohou navštívit každý pracovní den. Pro galerii jde o výjimečnou expozici, jinak se totiž zaměřuje spíše na dílo začínajících umělců.

Vydáno pod