Ridleyho Scotta zaujaly tři minuty českého filmu

Londýn – Tým mladých českých filmařů uspěl v mezinárodní soutěži Philips Cinema Parallel Lines, kterou spolupořádá Ridley Scott. Britský režisér byl také v odborné porotě, která krátký snímek s názvem The Deal vybrala do finálové pětice. Vítězství nakonec neslavil, ale i tak je jeho umístění úspěchem – do soutěže se přihlásilo více než tři sta čtyřicet filmů z celého světa. Zadáním bylo natočit tříminutový film na zadaný dialog.

Originálními postavami, klasickou zápletkou a až groteskním zpracováním připomíná černá krimikomedie The Deal snímky Quentina Tarantina nebo Podfu(c)k Guye Ritchieho. „Určitě jsme byli inspirováni gangsterskými filmy, zároveň jsme se ale snažili udělat něco českého, nehrát si na něco, co nejsme. Chtěli jsme vyjít z českých reálií,“ doplnil jeden z filmařů Štěpán Fok Vodrážka, který měl na starosti režii a střih.

Kromě tříminutového časového limitu byly hlavními mantinely soutěže dialogy – byly předem dané a ve snímku musely zaznít slovo od slova. Mezi požadavky bylo i několik perliček, například požadavek, že v příběhu musí být zapracován jednorožec.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Podle Vodrážky ale bájné zvíře nebylo pro tvůrce největším problémem. „Největší výzva pro nás byla rvačka. Nikdy jsme ji nedělali, chyběli kaskadéři, profíci, dělali jsme vše v takových punkových podmínkách,“ prozradil.

I když si autoři filmu The Deal, kteří jsou studenty pražské FAMU, vítězství nakonec neodnesli, účastí v soutěži na sebe upozornili – finálové snímky na serveru YouTube shlédlo přes půldruhého milionu lidí.