Klaus - nejlepší autor literatury faktu

Letohrad - Prezident České republiky Václav Klaus získal za svou knihu Rok sedmý hlavní cenu Egona Erwina Kische za literaturu faktu mezi českými autory. Rok sedmý je další částí z předpokládaného desetidílného cyklu vlastních projevů a komentářů, jimiž Klaus mapuje své první i druhé prezidentské období. Každoroční literární ocenění udělil dnes Klub autorů literatury faktu při setkání autorů v Letohradu. Celkem bylo uděleno jednadvacet cen a čestných uznání.

„Každá cena je milá věc a psát se snažím pořád něco,“ reagoval Klaus na ocenění, o kterém se dozvěděl ve Washigtonu během své několikadenní návštěvy USA.

Publikaci Rok sedmý charakterizoval Klaus v předmluvě jako "poměrně svébytnou kroniku naší doby, která je určená každému, kdo se hlouběji zajímá o současnou realitu a komu názory, pohledy a zamyšlení prezidenta republiky pomáhají v této realitě se orientovat". Kniha má oproti předchozím svazkům jinou strukturu. Klaus své postřehy poprvé neseřadil chronologicky, ale podle témat.

Ze slovenských tvůrců dostal nejvyšší ocenění klubu Ivan Szabó za svou publikaci Smiech a slzy Tatra revue. Ve své knize se Szabó věnuje jednomu z nejslavnějších kabaretů v novodobých dějinách slovenského divadla. Vznikl koncem 50. let minulého století a zanikl začátkem 70. let. Působili v něm známí herci včetně Milana Lasici, Julia Satinského, ale i Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého.

Uděleno bylo i několik čestných uznání. Například z českých autorů získal zvláštní cenu in memoriam bývalý československý prezident Ludvík Svoboda za Deník z doby válečné, první cenu Roman Cílek za knihu Každý, kdo unese oštěp.  

Václav Klaus / Rok sedmý
Zdroj: ČT24/Stránky Václava Klause
Vydáno pod