Lloyd Kaufman stále točí „jiné filmy“

Praha - Stanley Lloyd Kaufman Jr., filmová hororová legenda, navštívil v rámci festivalu Bloody Xmas Fest v Chotěboři Česko. Zavítal i do hlavního města, kde uspořádal několik setkání s novináři. Ovlivnění tímto hororovým mágem otevřeně přiznává i Quentin Tarantino, který nosí hodinky s jeho maskotem Toxiem a ve fimu Od soumraku do úsvitu lze najít několik přímých odkazů na Kaufmanovy filmy. Kaufman založil Troma Entertainment, o němž se říká, že je nejdéle fungujícím nazávislým filmovým studiem na světě.

„Mixujeme všechny žánry komedie, sex, násilí, životní prostředí, fast foody i Shakespeara – naše filmy jsou jiné, je to dnes už značka. Filmy studia Troma nejsou strašidelné, je to spíš politická satira. Snaží se změnit svět. Jsou zábavné, ale zároveň nutí k zamyšlení, možná právě proto existujeme už 40 let,“ řekl v rozhovoru s Lucií Klímovou pro ČT24 režisér, který je proslulý ochotou zahrát si i v silně amatérských krátkých filmech.

Lloyd Kaufman se narodil 30. prosince 1945 v New Yorku, vystudoval Yale University - čínská studia. Je režisérem, producentem, scenáristou a příležitostným hercem, ale hlavně spoluzakladatelem Troma Entertainment. Troma pod jeho vedením i nadále produkuje „tak trochu jiné filmy“, jako například KANIBAL! MUZIKÁL! Treye Parkera nebo SLIMÁKA debutujícího režiséra Jamese Gunna. V září 2008 byl Kaufmanův TOXIC AVENGER předveden na divadelních prknech jako muzikál, což bylo myšleno jako pocta tomuto tvůrci.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Z jeho filmografie stojí dále za zmínku kultovní klasika THE TOXIC AVENGER (později dotočil ještě tři další díly), TROMEO AND JULIET nebo film vzdávající hold Tromě a jejím snímkům - TERROR FIRMER. Jeho zatím posledním počinem je většinou kladně hodnocený POULTRYGEIST: NIGHT OF THE CHICKEN DEAD.

Lloyd je šťastně ženatý s Pat Swinney Kaufman, která pracuje pro úřad guvernéra státu New York v oblasti filmu a televizní zábavy a mají spolu tři dcery.

Bloody Xmas Fest je největší akcí v oblasti filmového hororu a science fiction pořádané v České republice. Jeho cílem je seznámit diváky s tím nejzajímavějším, co filmový horor v současnosti nabízí. Praktickou stránkou festivalu je soutěž o nejlepší krátký hororový film, jejíž vítěz získá HD kameru značky JVC, se kterou může snadněji pokračovat ve filmové kariéře.

  • Z filmu Lloyda Kaufmana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2068/206739.jpg
  • Z filmu Lloyda Kaufmana autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2068/206738.jpg