Průvodcem Českých lvů bude Jan Budař

Praha - Moderátorem hlavního večera výročních filmových cen Český lev bude jejich čtyřnásobný držitel, herec, scenárista, zpěvák a muzikant Jan Budař. Ceny budou předány 5. března ve Velkém sále pražského Paláce Lucerna. Budař prozradil, že ho předseda ČFTA Petr Vachler nemusel příliš dlouho přesvědčovat. Trvalo to prý asi tak patnáct minut. Své účinkování okomentoval slovy: "Přijal jsem to, protože věřím, že předávání Českých lvů bude příjemný večer. Nejvíc se těším na ty závěrečné konfety padající ze stropu.

Budař získal prestižní křišťálové sošky za filmy Nuda v Brně (scénář, mužský herecký výkon v hlavní roli), Mistři (mužský herecký výkon ve vedlejší roli) a Václav (mužský herecký výkon ve vedlejší roli). Hraje s kapelou Eliščin band, s níž zatím vydal dvě alba - Uletěl orlovi a Proměna. Loni s velkým úspěchem uváděl nominační večer Českého lva.

Loňský ročník moderovali herci Bolek Polívka a Pavel Liška a zcela zaplněnou Lucernu skvěle bavili. Nejlepším českým snímkem roku 2009 stal film Protektor režiséra Marka Najbrta. Získal šest cen ČFTA Český lev. Kromě ocenění za nejlepší film i cenu za režii, scénář, střih, hudbu a hlavní ženský herecký výkon.

Česká televize odvysílá slavnostní ceremoniál z nominací (5. února) i vyhlášení (5. března) v přímém přenosu.

Jan Budař - moderátor Českých lvů za rok 2010
Zdroj: ČT24/©VAC 2011