John Mayall se do penze nechystá, do Prahy ano

Praha - John Mayall je živoucím důkazem toho, že i v 78 letech se dá hrát blues plné energie, které baví a zajímá diváky. Po roce o tom přesvědčí i návštěvníky koncertu v Praze, kde vystoupí 13. června. Na pódiu kytaristu, zpěváka a hráče na klávesy a foukací harmoniku, který se stal vzorem a spoluhráčem takových vynikajících hudebníků jako Eric Clapton nebo Mick Taylor, opět doprovodí jeho skupina Bluesbreakers.

Hudbě John Mayall, rodák z vesnice nedaleko Manchesteru (* 1933), propadl ve třinácti letech, kdy se začal sám učit na klavír, kytaru a harmoniku. Vystudoval ale výtvarné umění a po návratu z Koreje se živil grafickým designem. K hudbě se aktivněji vrátil, když mu bylo třicet. Přestěhoval se z Manchesteru do Londýna, začal se muzice věnovat profesionálně a vystupovat jako John Mayall's Bluesbreakers.

Po několika letech a neustálé výměně hudebníků se setkal s Ericem Claptonem, jenž právě opustil Yardbirds, aby se věnoval blues. Výsledkem bylo album, které se umístilo vysoko na žebříčcích a zajistilo jim pověst legend. Poté, co Clapton a Jack Bruce opustili The Bluesbreakers a zformovali Cream, prošla Mayallovou kapelou celá řada skvělých hudebníků - Peter Green, John McVie a Mick Fleetwood (pozdější Fleetwood Mac), Andy Fraser (Free) či Mick Taylor (později vstoupil do Rolling Stones). Sám Mayall si získal pověst hledače nových talentů.

Během své hudební dráhy vydal Mayall 56 alb a zahrál si s dalšími hudebními legendami, jako byl John Lee Hooker, Billy Preston nebo Gary Moore. V roce 1982 zformoval původní The Bluesbreakers s Mickem Taylorem a Johnem McVie.

13. června vystoupí John Mayall v KC Vltavská, vstupenky jsou k dostání za 755 Kč včetně poplatků v síti Ticketpro. Koncert pořádá agentura punx not dead ve spolupráci s Prague City Festivalem.