Zpověď masochisty je politicky nekorektní

Praha – Pražské divadlo Letí ve spolupráci se Švandovým divadlem uvádí v pořadu už pátou hru z per současných dramatiků. V rámci projektu Hydepark, v němž divadlo připravuje každý měsíc jednu inscenaci, se nyní představuje enfant terrible české divadelní kritiky Roman Sikora zcela politicky nekorektní hrou o masochistovi, který chtěl trpět, a společnost mu to dopřála.

Pan M. chce trpět, to je jediné, co mu přináší slast. Sexuální služby a obyčejné násilí ho ale neuspokojují. Nakonec zjistí, že nejlepší utrpení se nachází ve společnosti samé. V zaměstnání se cítí nejlépe, když je šikanován nadřízenými a když pobírá pokud možno co nejnižší plat za co nejvyšší výkon. Po posledních parlamentních volbách pan M. zajásá. Rozpočtové sebeomezování vítá a škrtání přímo zbožňuje.

Autor hry Roman Sikora se navrací k tradici divadla se silným politickým názorem, které z tuzemských scén skoro úplně zmizelo. „České divadlo jakoby se bálo vstupovat do politického prostoru. Dokonce si namlouvá, že je to poloha, která je pro něho nedůstojná. A mám z českého divadla na základě tohoto jeho postoje pocit, že se dobrovolně stahuje do nějakého svého ghetta, ve kterém se mu pohodlně přežívá. Nechodí do žádných střetů,“ říká Sikora.

Od současné vlny tzv. coolness dramatiky se distancuje a sází na původní rozhraní divadla a skutečnosti. "Divadlo je specifický, poetický až magický svět, kde by všechno mělo být nějakým způsobem stylizované a ozvláštněné a i divadelní řeč by měla mít nějaký zvláštní, divný tvar, aby na něj lidi nekoukali jako na televizní seriály, podle kterých se koneckonců spousta divadelních inscenací dneska dělá," domnívá se dramatik.

Hra s názvem Zpověď masochisty vznikla pro Divadlo Letí v rámci programu Centra současné dramatiky, jež poskytuje rezidenční pobyty autorům a režisérům, kteří poté s divadlem úzce spolupracují. „Mají to být inscenace, které jsou nějakým způsobem provokativní – společensky, politicky nebo formou,“ dodává režisérka Martina Schlegelová.

Zpověď masochisty je uváděna jako součást cyklu Hyde Park, v němž bude v aktuálně sezoně odehráno ve Studiu Švandova divadla celkem deset „krátkometrážních“ divadelních premiér. O jejich pokračování rozhodnou diváci hlasováním – dva až tři nejúspěšnější scénické počiny budou rozpracovány do velkých studiových inscenací.

Inscenaci o pozoruhodném panu M. hraje Divadlo Letí po tři lednové dny v Praze (26., 27. a 28. ledna), 2. února pak v Děčíně a 23. března v Mostě. Hrají: Tomáš Kobr, Richard Fiala, Zuzana Onufráková, Tomáš Jeřábek; režie: Martina Schlegelová.