Oscar bude letos zřejmě koktat

Los Angeles - Historické drama Králova řeč získalo o víkendu nejvyšší ocenění od svazu amerických režisérů i svazu herců, což mu zajišťuje velkou šanci vybojovat i nejvýznamnější hollywoodské ocenění - Oscara. Na ceny filmové akademie, které se budou předávat 27. února, je snímek Toma Hoopera nominován ve 12 kategoriích. A ve více než šedesátileté historii udělování cen režisérské asociace se jen šestkrát stalo, že zlatou sošku nezískal od akademiků film, který ocenila.

Oceněním od Sdružení amerických režisérů (DGA) porazil Tom Hooper nečekaně Davida Finchera, který je všeobecně považován za největšího favorita na získání nejvyšších hlavních ocenění včetně Oscara. Zatímco Fincherův film The Social Network na počátku letošní sezony udělování cen dominoval na předávání Zlatých glóbů a cen kritiků, během posledního týdne se situace prudce změnila ve prospěch Královy řeči, která byla na ceny filmové akademie nominována ve 12 kategoriích.

Jak rychle Králova řeč přebrala vedoucí pozici místo filmu The Social Network připomněl žertem i Colin Firth, když v noci na dnešek přebíral cenu pro nejelpšího herce od Sdružení filmových a televizních herců (SAG). „Rád bych poděkoval ostraze, že mě pustila do budovy,“ poznamenal.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Jako nejlepší herečka byla na ceremoniálu SAG vyhlášena Natalie Portmanová za roli baletky v psychothrilleru Černá labuť. Cenu za vedlejší roli si od sdružení herců odnesl Christian Bale jako upadající boxer a Melissa Leová jako jeho slepě milující, ale despotická matka ve filmu Fighter. Všichni čtyři herci, kteří dostali ceny od hereckého svazu, mají již i Zlaté glóby, a proto je u nich poměrně bezpečná sázka i u Oscarů.

Králova řeč válcuje ceny 

Minulý víkend Králova řeč překvapivě získala nejvyšší ocenění i od Sdružení amerických producentů (Producers Guild of America), minulé úterý se pak dočkala dvanácti nominací na Oscary, včetně královské kategorie nejlepší film.

Ceny udělované svazem režisérů a svazem herců, které jsou posledním velkým ceremoniálem před předáváním Oscarů, zřejmě zpečetily osud Královy řeči na největším hollywoodském svátku, který se bude konat 27. února. Za 62letou historii udělování cen režisérské organizace jen v šesti případech jejich vítěz nedostal zároveň Oscara. Pokud nějaký film získá ocenění za nejlepší režii, obvykle si také odnese cenu v kategorii nejlepší film.