Mexiko v ilustracích

Praha - Mexiko, jak je neznáme. Opomíjenou tvář angažovaného umění moderního mexického státu představuje až do 26. března výstava s názvem Mexiko v ilustracích. 1920 – 1950 v Cervantesově institutu v Praze. Výstava, jejímž kurátorem je Salvador Albiñana, poukazuje na způsob, jímž se prostřednictvím nových forem uměleckého a literárního vyjádření vytvářel obraz porevolučního Mexika a šířily kulturní a politické reformy.

Mezi vybranými umělci jsou tak významná jména jako Diego Rivera, Dr. Atl, Leopoldo Méndez, Carlos Mérida, Miguel Covarrubias, Josep Renau a José Moreno Villa. Tato kolektivní výstava je výjimečná svojí kvalitou i počtem děl a je skvělou příležitostí, jak se seznámit s vyspělostí mexické grafiky.

Konec revoluce vyvolal polemiku o mexické identitě a o rolích, které by v novém Mexiku měly hrát umění a humanitní vědy. Napětí mezi nacionalismem a kosmopolitismem provázelo kodifikaci témat a motivů vyžadovaných mezinárodní poptávkou po exotice. Této besedy se zúčastní Salvador Albiñana, kurátor výstavy.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Na konci 30. let mexická revoluce utichá a Evropu pohltí válka. Země otevřená uprchlíkům přijímá tisícovky Židů, španělských republikánů a další uprchlíky: Mezi nimi je také česko-německá spisovatelka Lenka Reinerová nebo známý zuřivý reportér Egon Ervín Kisch.

Víc než turistickou atrakci se sombrery a tequilou představuje výstava Mexiko v ilustracích zemi na prahu vzniku moderního státu.

  • Mexiko v ilustracích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2290/228908.jpg
  • Mexiko v ilustracích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2290/228910.jpg