Berlinale 2011 odstartovala střílečka

Berlín - Slavnostním galavečerem a promítáním nejnovějšího počinu bratří Coenů, amerického westernu Opravdová kuráž, začal dnes v Berlíně 61. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Slavná bratrská dvojice se vrátila na berlínský festival po 13 letech, kdy se na něm představila s krimikomedií Big Lebowski. Do 20. února se na Berlinale představí 385 filmů z téměř 60 zemí světa. Tři zástupce bude mít v německé metropoli i česká kinematografie, a to v nesoutěžní sekci Forum.

Pořadatelé letos úmyslně ubrali množství filmů zařazených do jednotlivých festivalových sekcí. Chtějí tak udělat přehlídku kompaktnější „V médiích sám ředitel festivalu Dieter Kosslick avizoval, že tak málo filmů jako letos ještě neměli. Může to ovšem být chápáno i v pozitivním smyslu, protože někdy méně je více, a když je snímků přes dvacet, jak to na Berlinale bývalo, tak je ten maraton velmi náročný, nejen pro porotu, ale i pro diváky. Ke snižování počtu snímků se uchýlil i festival v Cannes, který je jakýmsi vzorem pro Berlinale. Samozřejmě že důvodem menšího počtu filmů může být i to, že nebylo přihlášeno dostatek kvalitních snímků,“ informovala z Berlinale redaktorka ČT24 Lucie Klímová.

Filmů je méně, zato i v 3D

Největší pozornost je samozřejmě upřena na hlavní soutěžní sekci. Uvedeno v ní bude 22 snímků. O hlavní cenu Zlatého medvěda a sošky Stříbrného medvěda pro jednotlivé filmařské kategorie se utká jen 16 z nich, což je podle ředitele berlínského festivalu Dietera Kosslicka doposud nejméně v historii.

„V hlavní sekci jsou letos uváděny i 3D filmy,“ upozornila Klímová, „mne osobně zajímá francouzský animovaný film v překladu Povídky noci a pak si určitě nenechám ujít snímek Wima Wenderse Pina.“

Předsedkyní poroty je letos herečka Isabella Rosselliniová. „Základem naší práce je svoboda. Kdybychom museli dělat jen propagandistické filmy sledované vládou, tak už to není umění. Je třeba, aby každý měl možnost se vyjádřit,“ prohlásila na tiskové konferenci.

Berlinale dává prostor lidským právům

Členem jury je i íránský režisér Jafar Panahí, kterému teheránský režim v minulosti opakovaně nedovolil do Berlína přijet a v prosinci ho odsoudil k šesti letům vězení a 20 letům zákazu výkonu povolání za film o násilnostech po loňských prezidentských volbách v Íránu. Na Panahího počest mu Berlinale ponechalo členství v porotě a uvede pět jeho filmů, včetně komedie Offside, za niž získal v roce 2006 v německé metropoli Stříbrného medvěda. Rosselliniová také před projekcí zahajovacího filmu přečetla Panahího dopis.

Na porušování lidských práv a svobody vyjadřování v Íránu chce 61. Berlinale upozornit uvedením i dalších snímků z této islámské země - film Asghara Farhádího Jodaeiye Nader az Simin (Nader a Simin, odloučení) dokonce organizátoři zařadili do hlavní soutěže - a panelovými diskusemi s filmaři a umělci o cenzuře v Íránu.

Čeští zástupci v oficiálním programu - debutová dramata Osmdesát dopisů a Dům a dokument Nesvatbov -  se letos všichni představí v nesoutěžní sekci Forum. Nemohou tak pomýšlet na žádnou sošku medvěda, mohli by si nicméně odvézt některou z cen udělovaných nestatutárními porotami. Navázali by tak na úspěch jediného českého filmu v loňském oficiálním programu, Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka, který získal cenu ekumenické poroty a cenu Mezinárodní konfederace uměleckého a esejistického filmu. Snímek Václava Kadrnky Osmdesát dopisů se tento rok navíc objevil mezi 34 kandidáty na ocenění za nejlepší hraný debut na Berlinale.

Hosté: Spacey, Irons nebo Madonna

Filmoví fanoušci se první dávky festivalové nadílky dočkají až v pátek, kdy si na berlínské přehlídce svou světovou premiéru odbude i česko-slovenský snímek Dům. Dnešek bude na Berlinale patřit ještě výhradně prominentům, kteří budou večer defilovat v záři blesků fotoaparátů po červeném koberci před festivalovým palácem v centru města.

Do německé metropole by měla dorazit i zpěvačka Madonna, aby na souběžně konaném Evropském filmovém trhu, kde budou prezentovány i české filmy, představila ukázku ze svého nového režijního počinu W.E. o britském králi Eduardu VIII. Na přehlídce jsou očekáváni i herci Ralph Fiennes, Kevin Spacey, Jeremy Irons, Colin Firth, Liam Neeson nebo herečka Helena Bonhamová Carterová.

Na Berlinale s kuráží

Nechybí ani tvůrci úvodního filmu v čele s bratrským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kteří jsou podepsáni pod režií a scénářem Opravdové kuráže, remaku klasického westernu Maršál z roku 1969. Hlavní roli si v něm tehdy zahrál John Wayne a získal za něj svého jediného Oscara.

Nová verze, která bude mít za týden premiéru i v ČR, má naději hned na deset sošek americké filmové akademie, včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film, režii a herce v hlavní roli. Po Johnu Waynovi se úlohy jednookého šerifa Roostera Cogburna ujal Jeff Bridges. „Bratři Coenové jsou mistři svého oboru. Jsou to nejlepší režiséři dneška. Jejich filmy sice vypadají jednoduše, takže si to neuvědomujeme, ale v tom je právě kouzlo jejich mistrovství,“ prohlásil na Berlinale. Spolu s ním a bratry Coenovými přijeli film do Berlína uvést i mladičká herečka Hailee Steinfeldová a herec Josh Brolin.