Pět pláten epopeje zůstane v Praze

Praha – Pět pláten Slovanské epopeje odvezených tento týden do Prahy se už letos do Moravského Krumlova nevrátí. Dohodli se na tom dnes na společném jednání krumlovský starosta Tomáš Třetina a pražský primátor Bohuslav Svoboda. Obrazy by měly být vystaveny v březnu v Národní galerii, v budově Veletržního paláce, kde jsou v současné době uloženy. Restaurátoři, kteří zatím rozbalili dvě z pěti obrazů, nezjistili, že by byly nějakým způsobem poškozeny.

„Byl jsem jednání přítomen a myslím si, že bylo velice konstruktivní i ze strany starosty Třetiny. Vyjasnili jsme si situaci v tom smyslu, že oněch pět pláten, která jsou v Praze, zde zůstanou. V období od konce března by měla být v hlavním městě také vystavena. Zbývajících 15 pláten bude k vidění přes letní měsíce v Moravském Krumlově. Na podzim by pak i ona měla být přesunuta do Prahy a současně s tím by měla začít rekonstrukce zámku v Krumlově, tak aby posléze mohla být všechna plátna zde vystavena,“ informoval o výsledcích dnešní schůzky pražský radní pro kulturu Lukáš Kaucký.

Praha se podle něho aktivně snaží dodržet všechny podmínky, které vyplývají z činnosti řádného hospodáře. „Je naší povinností podniknout takové kroky, které povedou k tomu, aby prostory, kde toto dílo bude prezentováno, byly adekvátní a dílo nijak netrpělo,“ dodal. Podle Kauckého slov současné vedení Prahy silně vnímá potřebu Moravského Krumlova zajistit si dobrou pozici v oblasti cestovního ruchu, což je spojeno s předpokladem, že nepřijde o své hlavní lákadlo - Slovanskou epopej.

O jednání Prahy s Krumlovem informuje Lukáš Kaucký (zdroj: ČT24)

Krumlov věří, že se mu epopej vrátí

Třetina je s přestěhování epopeje smířen. „Ve chvíli, kdy plátna opustila Moravský Krumlov, bylo jasné, že se nevrátí,“ prohlásil. Primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že po opravě zámku mohou být plátna do Krumlova vrácena. Praha má ale dvě podmínky. „Musíme mít uzavřená všechna dědická řízení tak, aby vlastnictví Prahy bylo nezpochybnitelné. Zámek také musí po přestavbě odpovídat požadavkům památkářů na vystavení kulturní památky,“ upozornil.

Krumlovští před dnešní schůzkou chtěli, aby se pětice pláten vrátila na Moravu ještě v letošní turistické sezoně, jak bylo původně dohodnuto po jednání s primátorem Svobodou, jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem a také ministrem kultury Jiřím Besserem. I přes vstřícný postoj vůči Praze je krumlovský starosta stále přesvědčen, že Muchův cyklus by měl zůstat na Moravě až do doby, než pro něj Praha postaví pavilon.

Vydáno pod