Zlatá éra dokumentu možná není daleko

Praha – Českému dokumentárnímu filmu se daří čím dál tím víc. V roce 2010 bylo uvedeno do kin 16 premiérových titulů, navštívilo je ale podle údajů Unie filmových distributorů téměř třikrát více diváků než předloni – přes 160 tisíc. Velkou část návštěvnosti má na svém kontě snímek Katka režisérky Heleny Třeštíkové, který je daleko před dalšími v pořadí - Okem nad Prahou Olgy Špátové a Českým mírem Víta Klusáka a Filipa Remundy. Klíčovou roli při vzniku tuzemských dokumentárních filmů zastává Česká televize.

„Je to velmi pozitivní trend, který spolu s úspěchy filmů v zahraničí dává optimismus do příštích let,“ hodnotí údaje Hana Rezková z Institutu dokumentárního filmu. Velký divácký úspěch zaznamenal v roce 2010 především dokument Katka. 117 tisíc návštěvníků je velké číslo i třeba na hraný film.

„Diváci znali první část Katčina příběhu z televizního uvedení před několika lety a zajímal je její další osud. Drogové téma je stále aktuální. Katka i oba muži jejího života dokázali to téma velmi otevřeně pojmenovat, ukázat a přiblížit. Film vzbuzuje diskusi,“ vysvětluje si úspěch snímku režisérka Helena Třeštíková, která již v roce 2009 zabodovala u diváků s dokumentem René. Katka také získala Cenu české filmové kritiky jako dokument roku.

Katka byla oceněna nejen u nás, ale i v zahraničí – na festivalu v Montrealu. Podobné pocty se dostalo například snímku Český mír v Jižní Koreji, Oko nad Prahou ve Varšavě nebo Mlčeti zlato na Dok Leipzig. "Česká dokumentární škola je ohromně rozmanitá a různorodá. V dokumentu pracuje množství zajímavých lidí zcela odlišného zaměření a naturelu. To se týká i formy i obsahu. A to mě osobně na dokumentu ohromně baví. Mám pocit, že všechny dveře jsou stále otevřené,„ hodnotí současný stav dokumentární scény Třeštíková. Režisérka je ohledně dalšího vývoje optimistická: “Myslím, že nás ještě čeká zlatá éra dokumentu. Zdá se mi, že zájem o dokument stoupá všude na světě a na to reagují producenti i distributoři."

Dokumenty roku 2010 v číslech

  • do kin přišlo 16 tuzemských dokumentů
  • celkově vidělo dokumenty v kinech přes 160 tisíc diváků
  • nejnavštěvovanější dokumenty: Katka (117 tisíc diváků), Oko nad Prahou (21 tisíc diváků) a Český mír (7 tisíc diváků).
  • podpora dokumentů ze strany Státního fondu: 33 milionů Kč pro 39 projektů
  • Česká televize vynaložila 157 milionů externích a interních nákladů na 786 projektů
  • nejsledovanějším dokumentem na ČT1 byla 13. komnata Kateřiny Kornové 1,25 milionem diváků
  • nejsledovanějším dokumentem na ČT 2 byly Manželské etudy po dvaceti letech – Mirka a Antonín s 504 tisíci diváků

Podle Hany Rezkové z Institutu dokumentárního filmu čeká přes všechny pozitivní zprávy české dokumentaristy letos poměrně náročný rok. „Nový systém zadávání tvorby ze strany České televize (viz níže) bude vyžadovat vytvoření zcela nového způsobu komunikace mezi tvůrci a televizí a možná slabá místa se budou muset řešit za chodu,“ upozorňuje.

Další výzvou je i přes výhody digitální kinodistribuce hledání dalšího prostoru pro dokumenty v programech kin. „Stejně tak se v současné ekonomické situaci nedá čekat navyšování prostředků Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Přesto věříme, že český dokument bude u domácích diváků i na zahraničních festivalech i nadále představovat to nejzajímavější a nejinspirativnější z české kinematografie,“ přeje si Rezková.

Česká televize a dokumenty

V roce 2010 vynaložila ČT přes 107 milionů Kč externích a přes 50 milionů Kč interních nákladů na 786 dokumentárních projektů – nákup, výrobu, koprodukce či na zakázku. Navíc letos do praxe zavádí novou programovou a organizační koncepci: "ČT2 zamýšlí i postupně vytvořit novou platformu pro komunikaci s tvůrci na bázi společných potkávání, seminářů a zejména vzájemného vyjasňování programových objednávek na straně jedné a inspirací autorskými náměty na straně druhé. Výsledky těchto změn však budou čitelné až ve vysílání koncem roku 2011 a v roce 2012," uvádějí Jana Kopecká a Zdeněk A. Tichý, dramaturgové ČT2.

Český společenský dokument dostal se změnami v programu dvojky prostor v hlavním vysílacím čase, vždy ve čtvrtek. „Do vysílání uvedeme např. Nesvatbov, Oko nad Prahou či Český mír. Z nejnovějších například Věra Čáslavská – vzlety a pády Olgy Sommerové či Čas vyrovnání Tomáše Kudrny,“ uvádějí dramaturgové.