Radok vyhlásil nominace

Praha - V nominacích na Ceny Alfréda Radoka za rok 2010 převládají pražská divadla. Nejvíce, celkem pětkrát, figuruje v katerogiích Národní divadlo, o dvě šance méně mají Divadlo Komedie a Dejvické divadlo. Nadační fond nesoucí jméno předního divadelníka oznámil dnes nominované v osmi kategoriích. Ocenění, o nichž rozhodují kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, budou předána 5. března v Divadle Komedie. Tato scéna Pražského komorního divadla byla loni vyhlášena Divadlem roku a naději na získání titulu má i letos. Čtyřicetiminutový záznam závěrečného ceremoniálu, jehož režisérem bude David Jařab, odvysílá Česká televize 12. března.

Marie Málková zaujala kritiky výkonem ve hře Peníze od Hitlera ve Švandově divadle v Praze, Kateřina Winterová exceluje v inscenaci hry Elfriede Jelinekové Co se stalo, když Nora opustila manžela. David Novotný má naději na Radokovu cenu za ztvárnění role v Kaurismäkiho Muži bez minulosti v Dejvickém divadle v Praze a Jiří Štěpnička by si ocenění zasloužil za výkon ve hře Davida Harrowera Blackbird v Národním divadle. Štěpnička a Winterová zároveň mají i naději na získání Cen Thálie. Dalšími nominovanými v herecké kategorii jsou Ivana Uhlířová v roli Alžběty ve hře Víra, láska, naděje na jevišti Divadla Komedie a Vladimír Hauser v titulní roli Čapkova a Kovalčukova Hordubala v brněnském Divadle Husa na provázku.

„Objevení jména Vladimíra Hausera v nominacích je překvapivé,“ okomentoval hereckou kategorii šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král. „Není žádný nováček, naopak je jedním z veteránů, ale nikdy nebyl brán jako hvězda. Byl nominován za svůj výkon v Hordubalovi a myslím, že je to docela pěkné ocenění letité kvalitní práce.“

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Titul Divadlo roku mohou získat Dejvické divadlo, královéhradecké Klicperovo divadlo a Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie. Na nejlepší inscenaci roku kritici navrhli Kaurismäkiho Muže bez minulosti v režii a adaptaci Miroslava Krobota (Dejvické divadlo), dramatizaci Dory Viceníkové z dopisů Voskovce a Wericha Korespondence V+W režiséra Jana Mikuláška (Národní divadlo Brno - Divadlo Reduta) Handkeho Spílání publiku v režii Dušana Davida Pařízka (Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie). „To mi přijde zajímavé,“ dodává k poslední nominové inscenaci pobaveně Karel Král. „Kritika zřejmě soudí, že není publikum, tak se jí to tolik nedotýká a dává hře hlas.“

Na nejlepší poprvé uvedenou českou hru roku aspiruje Očištění Petra Zelenky (Jihočeské divadlo České Budějovice), Kolečkova a Špinarova Kauza Médeia (A Studio Rubín Praha), Noc oživlých mrtvol Davida Drábka (Klicperovo divadlo Hradec Králové) a Havlovo a Morávkovo Prase aneb Václav Havel's hunt for pig (Divadlo Husa na provázku Brno).

Mezi nominovanými v oboru scénografie jsou Marek Cpin, Svatopluk Sládeček a dvakrát americký režisér a výtvarník Robert Wilson. Jednou za scénu k Čapkově Věci Makropulos a podruhé za scénu a světelný design k Janáčkově opeře Káťa Kabanová - obě inscenace na české první scéně.

Šanci na Radokovu cenu v kategorii Nejlepší hudba roku mají Aleš Březina, Pavel Fajt a Miloš Orson Štědroň. Kategorie Talent roku obsahuje jména režiséra Štěpána Pácla, režisérky Anny Petrželkové a režisérky a scénografky Kamily Polívkové.

"Loňský rok byl opravdu…

… bohatý, byl pestrý. Česká divadla nabídla docela bohatou škálu interesantních inscenací, alespoň soudě z toho, jak to viděli kritici, a nominace na Radoka to v sobě odrážejí. (…) Kritiků hlasovalo 78, což je zatím největší počet v historii hlasování. V některých kategoriích, třeba v inscenaci roku, byla poměrně velká shoda, někde byl rozptyl hlasů větší. To ale nevypovídá o menší kvalitě. Naopak." /Karel Král, šéfredaktor časopisu Svět a divadlo a člen správní rady Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka/

Současně s Radokovými cenami budou vyhlášeny výsledky dramatické anonymní soutěže. Do 19. ročníku přihlásilo čtyřicet autorů 42 textů, z nichž byla vybrána šestice finalistů. Zajímavé tituly k inscenování si tradičně vybere stanice Vltava Českého rozhlasu.