Aga Zaryanová zazpívala i Klausovi

Praha - V rámci cyklu Jazz na Hradě vystoupilo ve Španělském sále Pražského hradu kvinteto polské zpěvačky Agy Zaryanové. Mezinárodně uznávaná jazzová vokalistka představila českému publiku průřez svou dosavadní kariérou. V úspěšném kvintetu hraje mimo jiné i český skladatel a kytarista David Dorůžka, zvláštním hostem večera byl polský trumpetista Robert Majewski. Koncert se uskutečnil za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause a jeho polského protějšku Bronislawa Komorowského.

Zpěvačka Aga Zaryanová, známá také pod jménem Agnieszka Skrzypek, patří mezi špičku polských jazzových vokalistů. Studovala klasickou hudbu i jazz. Jako stipendistka se vzdělávala na mezinárodních jazzových workshopech Stanford Jazz Workshop a Jazz Camp West v USA.

Ve svém repertoáru má jak jazzové standardy, se kterými začínala, tak i autorské písně, jakož i experimenty se symfoniky. Její album Picking Up The Piece bylo natočeno v mezinárodním obsazení a v Polsku se zařadilo mezi nejprodávanější hudební nosiče roku.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Na pražském hradě Agu Zaryanovou doprovodili dlouholetí spoluhráči, pianista a skladatel Michał Tokaj, bubeník Łukasz Zyta, kontrabasista Michal Baranski spolu s českým kytaristou Davidem Dorůžkou. Na pódium přizvala také polského trumpetistu Roberta Majewského.

Usměvavá zpěvačka s průzračně jasným hlasem

Zpěvačka přednesla například písně Let Me a Wanting The Moon ze své nové desky Looking Walking Being, v níž se prolíná moderní jazz s dalšími hudebními žánry. Zazněla ale i známá skladba Suzanne od Leonarda Cohena, při níž Zaryanová dlouho povzbuzovala konzervativní publikum, aby po ní zopakovalo předzpívanou melodii. Nechyběla ani známá autorská balada Woman's Work, která aspiruje na novodobý jazzový standard. Z nejúspěšnějšího CD Umiera Piekno (Umírá krása), inspirovaného událostmi Varšavského povstání v roce 1944, zazněla skladba Milosc.

Zaryanová téměř před každou písní krátce vyprávěla o souvislostech jejího vzniku. Připomněla i etnografku Krystynu Krahelskou, básnířku, která padla hned druhý den povstání. Zpěvačku zaujala svými básněmi právě při tvorbě alba Umiera Piekno. Po nadšeném potlesku koncert uzavřely dvě notoricky známé skladby - And I Love Him od Beatles a Day Dream.

Za album Umiera Piekno byla Zaryanová nominována na cenu Fryderyk 2008 v kategorii zpěvačka roku, titul album roku získalo v kategorii poetická píseň. Jako první Polka ho pořídila ve spolupráci s prestižním vydavatelstvím Blue Note a s úspěchem uvedla již před třemi lety na koncertu Jazz v Rudolfinu.

Zaryanová začala pod svým uměleckým pseudonymem vystupovat teprve na začátku nového tisíciletí, záhy se ale prosadila na mezinárodní jazzové scéně. Mnozí Poláci si ji pamatují i jako nadanou tenistku nebo učitelku angličtiny či z kurzů hudební terapie.

Další hvězdou cyklu Jazz na Hradě bude legendární dvaasedmdesátiletý pianista McCoy Tyner, který zahraje ve Španělském sále 11. dubna.

  • Aga Zaryanová zdroj: www.zaryan.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234249.jpg
  • Aga Zaryanová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2345/234481.jpg