Nehybní cestovatelé: Gentyho odysea lidstva

Praha – Francouzský umělec a jeden z největších představitelů současného divadla Philippe Genty uvede v neděli na Nové scéně Národního divadla v Praze nový projekt nazvaný Nehybní cestovatelé. V jediném představení, jak je u něho zvykem, koketuje s divadlem, tancem, cirkusem a kouzly. Skupina osob se vydává na dlouhou cestu, během níž se postavy, obalené do listů papírů, objevují a mizí, přitahovány mořem z igelitových tašek, což je neskrývanou narážkou na znečištění a pustošení planety.

Když prý v polovině 90. let vytvářel obrazový kouzelník Philippe Genty původní projekt Nehybný cestovatel, určil si jako osu pouť jedné postavy, která cestuje svými vnitřními krajinami a čelí sama sobě.

"A pak to všechno nekontrolovatelně sklouzlo k tomu, že jsem se dostal do situace, kdy se z odysey jedné postavy stávala odysea celé skupiny. Posléze pak lidstva postupujícího v čase a prostoru se všemi svými posedlostmi, boji, šarvátkami, hanbami, ikonami, hrůzami, fascinacemi a sny. Ztroskotá uprostřed moře, dorazí do pouště, vzlétne k nebi a nakonec opět uvázne na poušti," vysvětlil Genty.

Divadelní společnost Compagnie Philippe Genty, kterou založil v roce 1968, v sobě mísí různé styly: divadlo, tanec, hru se stínem a světlem, hudbu a různé zvuky. Ovlivněný americkými zkušenostmi s obřími marionetami (hlavně Bread and Puppet Theatre) se Genty postupně vymezoval a nyní pracuje jen s použitými materiály, jako jsou krabice, balicí papír nebo plast.

„Každý materiál má svou dynamiku,“ tvrdí. „Když z něj chci udělat to či ono, materiál se brání, takže ho musím poslouchat. To, že v jednu chvíli během představení jsou těla obalená, určil materiál.“

Představení bez jazykové bariéry režíruje Genty se svou spolupracovnicí, britskou tanečnicí Mary Uderwoodovou. Na Nové scéně budou Nehybní cestovatelé uvedeni pouze jednou, 27. února od 20:00.

  • Compagnie Philippe Genty / Nehybní cestovatelé zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235253.jpg
  • Compagnie Philippe Genty / Nehybní cestovatelé zdroj: Národní divadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235248.jpg