Anežský klášter rozezní zvuky lesního rohu

Praha - Klasický nástroj, který je podle Roberta Schumanna duší každého orchestru, se netradičně představí v komorní hře. Pestrý výběr z hudby první poloviny dvacátého století zahraje soubor Baborák Ensemble světoznámého hornisty Radka Baboráka. Táhlé tóny lesního rohu se každému vybaví hlavně ve spojení s loveckými fanfárami. I proto se komorní těleso Radka Baboráka klasickým repertoárem příliš nezabývá. Získalo si tak pověst hudebního chameleona - často hrají skladby v nových úpravách a nevyhýbají se ani filmové hudbě nebo jazzu.

„Baborák Ensemble má velice široký repertoár, od barokních nebo renesančních skladeb přes romantické, klasické až po 20. století,“ upřesnil hornista Radek Baborák.

Na svém druhém letošním koncertě uvedou Ravelovo Bolero, serenádu Bohuslava Martinů nebo filmovou hudbu Charlese Koechlina. Jako host večera se představí sólista Berlínské filharmonie Wenzel Fuchs. Proslulý klarinetista patří mezi hvězdy evropských pódií, které s tělesem dlouhodobě spolupracují. 

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že pro hudebníka, pro jeho mozek, je nezbytné, aby hrál i v komorních orchestrech, i když jde o úplně jiný způsob práce. Jsem rád, že mohu s ansámblem spolupracovat,“ uvedl klarinetista Wenzel Fuchs před koncertem.

Pro soubor je typické velmi variabilní obsazení. Návštěvník koncertu tak má jedinou jistotu, uslyší mistrovský přednes Radka Baboráka. Díky výjimečnému talentu patří právem mezi nejlepší hornisty světa. Jako jeden z mála Čechů usedl u prvního pultu Berlínské filharmonie. Přesto prestižní post, zajištěný na doživotí, jako třicátník překvapivě opustil a vydal se na sólovou dráhu.

Koncert v Anežském klášteře – program: Bohuslav Martinů - Serenáda č. 1, a moll pro klarinet, lesní roh, troje housle a violu, H217; Carl Nielsen - Canto serioso; Charles Koechlin - Suita z hudby k filmu Příhody potulných muzikantů; Bohuslav Martinů - Kvartet pro klarinet, lesní roh, violoncello a bubínek, H150; Luciano Berio - Musica leggera; Carl Nielsen - Serenade Ivano.

  • Wenzel Fuchs autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2360/235951.jpg
  • Radek Baborák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2360/235949.jpg