Sto let Otakara Vávry rekapituluje už druhá kniha

Praha - Snad ještě nikdy se nezaplnil pražský Luxor jako dnes odpoledne při křtu knihy nazvané Otakar Vávra - 100 let. Legendární režisér a scenárista své fanoušky i zvědavce nezklamal a dostavil se osobně v doprovodu manželky Jitky Němcové. Kniha má být dosud nejobsáhlejším režisérovým portrétem. Čtenářům nabídne nejen Vávrovu kompletní filmografii a bibliografii, ale i pohled do osobního života filmové legendy. Kmotry publikace byl Jaromír Hanzlík a Jiří Menzel.

Jubilanta, který se narodil 28. února 1911, představuje publikace z několika pohledů. V úvodu o něm píše držitel Oscara Jiří Menzel jako o svém učiteli. Připomíná Vávrovu režisérskou dráhu a dobu, s níž se musel vyrovnávat. Jako svou životní lásku ho přibližuje o čtyřicet let mladší režisérka Jitka Němcová. Kapitola V běhu času uvádí výběr z dnes už těžko dostupných článků a rozhovorů, které vyšly od poloviny 30. let do současnosti. Hodnocením Vávrovy tvorby se na stránkách zabývají studie Pavla Taussiga a Jana Jaroše.

Menzel: Vděčím mu za všechno, co umím

Reportáž Taťány Rubášové (zdroj: ČT24)

Když byl prý Jiří Menzel ve druhé polovině 60. let postaven před své první velké a nelehké úkoly - převést na plátno Hrabala a pak Vančuru ve snímcích Ostře sledované vlaky a Rozmarné léto, věděl, jak na to, právě díky Vávrovi. "Vděčím mu za všechno, co mě naučil - a je toho dost. A jsem to nejen já, ale i řada dalších, kteří své profesionální schopnosti získali právě díky němu," uvedl Menzel. S Vávrovým nejmilejším hercem Jaromírem Hanzlíkem byl jako jeho nejmilejší žák kmotrem knihy. Hanzlík s odkazem na film Romance pro křídlovku přiznal, že nikdo v životě ho tolik nepovozil na kolotoči jako právě Vávra.

Kniha nabízí čtenářům i kompletní filmografii, souhrnnou bibliografii a také množství unikátních fotografií. „Když vznikala tahle knížka, tak o tom pan profesor nevěděl. Snad nejsložitější bylo dát dohromady fotografie,“ prozradila Němcová. Protože Otakar Vávra špatně vidí, tak až se vše uklidní, bude svému choti z knížky předčítat. „Uvidíme, jestli se mu bude líbit,“ dodala.

Vávra se koncem února v den svého životního jubilea zúčastnil i křtu doplněného a rozšířeného vydání svých pamětí nazvaných Moje filmové 100letí, které vyšly poprvé v roce 1994.