Mafiánský klub na ČT

Praha – Gomora, film podle stejnojmenného bestselleru italského novináře Roberta Savianiho, který se odvážil jít po stopách nechvalně proslulé neapolské mafie camorry, je jedním ze tří italských snímků, jež ČT2 po tři pondělky uvede ve Filmovém klubu. Jejich společným tématem je italská mafie. Kromě Gomory se mohou diváci těšit na dva příběhy inspirované sktečnými příběhy: Fortapaš, další film o novináři, který se pustil do nerovného boje s mafií, a Sicilskou rebelku. Snímkem o dívce, která se rozhodla svědčit proti své vlastní rodině, mafiánská minisérie dnes ve 22:40 začíná.

Řím 1992. Po své smrti si přeji pohřeb jen s těmi, kteří mi pomáhali dosáhnout spravedlnosti. Nepřeji si účast své matky a ani nechci, aby jí bylo dovoleno vidět mé tělo po smrti. Tak zní poslední slova deníku sedmnáctileté Rity, dívky z mafiánské rodiny, která se rozhodla spolupracovat s policií poté, co jí mafie zavraždila otce i bratra. Právě Ritin deník se stal cenným zdrojem usvědčujících důkazů proti jejím sousedům i příbuzným. Ačkoli byla Ritě změněna identita a byla vedena ve státním programu na ochranu svědků, za svou „rebelii“ zaplatila životem. Režisér Marco Amenta skutečný případ, který se odehrál na Sicílii na počátku 90. let, zpracoval nejprve v dokumentárním filmu. O deset let později pak natočil hraný snímek Sicilská rebelka (2008), který ČT uvádí 7. 3. ve 22:40 na druhém programu.

Ze skutečného případu vychází i další italský film – Fortapaš (14. 3. ve 22:50). Poutavý příběh je natočen podle událostí, jež se odehrály v Neapoli v polovině 80. let. Podává komplexní obraz mafiánské problematiky v portrétu člověka, který se navzdory nebezpečí rozhodl psát pravdu. Giancarlo je ambiciózní mladík, který se z nerozvážnosti a z touhy po lepším postavení v redakci pouští do sledování několika mafiánů. Záhy se před ním začne rozvíjet klubko spojitostí mezi nekalými praktikami zločinců a rozhodnutími vážených zastupitelů. Zveřejnění zpráv o manipulaci voleb nebo korupci při zadávání státních zakázek, jež poukazují na přímé propojení obou představitelů moci, mu však dříve než slávu přinesou smrt. Giancarlo Siani byl zavražděn neapolskou camorrou v roce 1985 ve věku 26 let.

Asi nejznámější knihou o této neapolské větvi italské mafie je Gomora, jejíž autor Roberto Saviani žije nyní pod policejní ochranou v zahraničí. Ve spolupráci se spisovatelem natočil režisér Matteo Garrone podle jeho bestselleru v roce 2008 stejnojmenný film (21. 3. ve 22:45). Syrová freska výstižně líčí, jakými způsoby ovládá neapolská větev mafie všední život lidí. V souboji klanů jde o nadvládu nad trhem s narkotiky, nebezpečným odpadem, s prostitucí, turistikou, ale i s oděvním průmyslem. Filmové svědectví o praktikách italské mafie a o nemožnosti vymanit se z jejího vlivu získalo řadu ocenění, mimo jiné Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes.

  • Sicilská rebelka zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237494.jpg
  • Gomora zdroj: AČFK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237493.jpg