Zemřel herec a dabér Rostislav Čtvrtlík

Praha - Těžké nemoci podlehl dnes ráno ve věku 47 let dabér, herec a dlouholetý člen pražského Divadla pod Palmovkou Rostislav Čtvrtlík. Lidé ho mohou mimo jiné znát díky postavě Chandlera, jemuž propůjčil hlas ve známém televizním seriálu Přátelé. S těžkou nemocí bojoval několik let, uvedla Barbara Tůmová z Divadla pod Palmovkou. Dodala, že Čtvrtlík patřil do skupiny herců, kteří společně s ředitelem a uměleckým šéfem Petrem Kracikem vytvářeli novou éru tohoto divadla. Jednou z Čtvrtlíkových nejslavnějších rolí byla role Lennieho ve Steinbeckově hře O myších a lidech, která měla v Divadle pod Palmovkou 300 repríz.

Rostislav Čtvrtlík pocházel z Olomouce, kde se v listopadu 1963 narodil. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Lipníku nad Bečvou a poté herectví na pražské DAMU. Z řady rolí, které ztvárnil, stojí za zmínku např. Laertes v Shakespearově Hamletovi, Radúz v Zeyerově Radúzovi a Mahuleně, Tralala v Pirandellově Sicilské komedii nebo Paris v Shakespearově Romeovi a Julii.

První angažmá získal v brněnském Státním divadle, v roce 1992 odešel do Divadla pod Palmovkou, kde působil dodnes. Hostoval také v Divadle v Celetné (Policajt v Sestupu Orfeově aj.), v Divadle ABC (Nick v muzikálu Funny Girl), v Divadle Na Fidlovačce a v Divadle v Řeznické. Věnoval se i hojně televiznímu a filmovému dabingu. 

Rostislava Čtvrtlíka mohli diváci vidět v těchto hrách:

  • Sofoklés: Oidipús vladař (Kreón)
  • A. Procházka : Ještě jednou, profesore (Ota)
  • G. Preissová: Gazdina roba (Samko)
  • R. Bolt: Ať žije královna! (John Knox)
  • D. Wasserman: Přelet nad kukaččím hnízdem (Náčelník Bromden)
  • R. N. Nash: Pozor, jaguár! (Brat)
  • R. Cooney: Nájemnící pana Swana (Dr. Chapman)
Vydáno pod