Jeden svět si přeje rozhýbat věci k lepšímu

Praha – Německo-rakouský film Na stupních vítězů, který pojednává o pěti atletech připravujících se na seniorské mistrovství světa ve Finsku, zahájí 13. ročník Jednoho světa. Hlavní část mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech se koná od 8. do 17. března v Praze, jeho ozvěny ale dolehnou i do regionů, a dokonce i do Bruselu. Mediálním partnerem Jednoho světa je ČT, svou troškou přispěje i web ČT24. On-line zprostředkuje vybrané diskuse a také slavnostní zahájení v Pražské křižovatce (dnes od 19:00), v jehož rámci bude předána cena Homo Homini. Laureátem letošního ocenění je kyrgyzský aktivista Azimžan Askarov.

Celkem bude na festivalu uvedeno 104 dokumentů z více než čtyřiceti zemí celého světa, a to jak v soutěžních, tak v tematických kategoriích. Soutěžní kategorie jsou tři – Hlavní soutěž, Máte právo vědět a poprvé Nová média mění společnost.

Do hlavní soutěže byl zařazen například portrét bývalého šéfa ropného gigantu Jukos Chodorkovskij, který německý režisér Cyril Tuschi nedávno promítal na Berlinale. Předloňský vítěz Jednoho světa Gianfranco Rosi přiveze mrazivý snímek ofungování mexické narkomafie a její provázanosti se státním aparátem s názvem El Sicario – Pokoj 164. Britský režisér Mark Henderson, jenž byl v roce 2003 unesen v kolumbijských horách marxistickou guerillovou skupinou, představí velmi osobní film Můj únosce. Americká dokumentaristka Jennifer Foxová přijede s filmem Moje reinkarnace, časosběrným snímkem o synovi vysokého tibetského duchovního mistra.

Kateřina Bartošová, programová ředitelka festivalu:

„Doprovodný program je velmi bohatý, klademe na to na festivalu velký důraz. Promítáme témata velmi náročná a silná, o kterých je potřeba nejen vědět, ale i mluvit. Proto po řadě z těchto filmů organizujeme panelové debaty. Na festivalu bude více než sto pofilmových debat a kolem dvaceti pěti panelových debat, kam zveme více expertů.“

Soutěžní kategorie Máte právo vědět představí celovečerní dokumentární filmy, které upozorňují na neznámá nebo zamlčovaná témata týkající se lidských práv. Takovým je například dánsko-německý snímek Krev v mobilech z drsného prostředí největších konžských dolů nebo Bagdádská filmová škola, videodeníčky mladých filmařů ze samého středu Bagdádu.

Novinkou letošního ročníku je sekce Nová média mění společnost, jejímž partnerem je ČT. Jejím smyslem je prezentovat nová média jako prostředek, který může zásadně ovlivnit práci organizací na poli lidských práv, humanitární nebo rozvojové pomoci. „Nová média získávají ve společnosti stále větší roli, lidé je využívají, aby informovali kolem sebe, stávají se sami novináři,“ komentoval novinku výkonný ředitel nových médií ČT24 Milan Fridrich.

Kam s energií? Korupce, ekologie, svoboda… 

Mottem 13. ročníku  je výzva: Vaše energie je třeba jinde! „Chceme upozornit na to, kolik času všichni věnujeme nepodstatným činnostem. Přitom se stačí zajímat o to, co se děje kolem nás a svou energii využít spíše k tomu, aby se věci rozhýbaly k lepšímu,“ vysvětlila ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Její slova lze velmi dobře vztáhnout k hlavní tématické sekci nazvané Tváře korupce. Budou v ní uvedeny snímky mapující fenomén korupce zejména v postkomunistických zemích. Dokument Spravedlnost pro Sergeje se zabývá podivnou smrtí právníka Sergeje Magnitského, jenž při své práci odhalilnejvětší daňový únik v historii Ruska. Kapitalismus – naše tajná receptura nahlíží dokuchyně rumunského kapitalismu. Sarkastický snímek Draquila – Itálie se třese se zaměřuje na rozpor mediálního obrazu italského premiéra a jeho skutečných aktivit.

Speciál ČT k Jednomu světu nabízí možnost zhlédnout vybrané snímky ze sekce Člověk v tísni uvádí nebo dokumenty z koprodukce ČT, a to jak z letošního, tak loňského festivalového programu. K dispozici jsou také krátké sociální spoty z kategorie NonComm. Portál ČT24 pak umožní sledovat některé vybrané části festivalu v přímém přenosu.

Na webu se tak objeví např. přenos z akce Večer pro nová média v divadle Archa (ve čtvrtek 10. března od 19:00 hod.). Přenášet se budou také diskuse po projekcích festivalových filmů v pátek 11. března opět z divadla Archa (Panelová debata po filmu Haiti - zemětřesení zblízka) a o víkendu 12. a 13. března pak ze sálů Městské knihovny. Zde se uskuteční panelová debata po filmu Nové tváře Itálie a v neděli pak diskuse po projekci snímku Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace.

Kromě Tváře korupce připravil festival Jeden svět ještě několik tematických sekcí, včetně jedné věnované českým dokumentům (uvedeno bude například Vše pro dobro světa a Nošovic nebo Nebe Peklo). Dokumenty v kategorii Věku navzdory, k nimž patří i zahajovací snímek, představí příběhy osobností, které vedou navzdory věku plnohodnotný život. Cesty ke svobodě přináší příběhy lidí, jejichž svobodu oklešťují války, politický režim či chudoba. Ekologické výzvy připravuje Jeden svět společně s Hnutím DUHA a zařadil do nich i brtisko-brazilský dokument nominovaný na Oscara Umění odpadu. O zlatou sošku se ucházela i Holka z plakátu z kategorie Ženským hlasem, v níž jsou prezentovány snímky o ženách, které se snaží bojovat za svá práva. Nechybí ani sekce Panorama, přehlídka dokumentárních filmů, které byly s úspěchem uvedeny na zahraničních festivalech v loňském roce.

Jeden svět dává prostor i krátkým filmům a do programu se vrací NonComm, tedy krátké sociální spoty o lidských právech a sociálních tématech. K vidění budou nejen před filmy, ale i na speciálu ČT.

Vedle filmového programu je přichystán i doprovodný. Tvoří ho především výstavy a také koncert, na němž vystoupí eggnoise a Lenka Dusilová.

Hlavní pražská část Jednoho světa se koná od 8. do 17. března. v průběhu března a dubna proběhne v dalších 33 městech po celé České republice. Jejich seznam, včetně termínu konání festivalu, a také veškeré programové a praktické podrobnosti najdete na webových stránkách Jednoho světa. Za zmínku ještě určitě stojí, že přehlídka proběhne od 17. do 26. května také v Bruselu.