O Kouteckého cenu se uchází na sto dokumentů

Praha – Více než sto dokumentárních filmů je přihlášeno do pátého ročníku Ceny Pavla Kouteckého. Snímky vybrané do užší nominace budou vyhlášeny na konci května. Nominované filmy bude moci letos poprvé zhlédnout také veřejnost při projekcích v pražském kině Světozor 2. a 3. června, plánuje se promítání i na Letenské pláni. Vítězný titul bude vyhlášen 6. června a představí se na přehlídce Český dokumenT, pořádané Českou televizí.

Dokumentární filmy, vyrobené v období od 1. ledna 2010 do 30. dubna 2011, mohli režiséři nebo producenti přihlašovat do konce dubna. Některé už prošly českou distribucí, některé jsou ale zcela nové. „Těžko u přihlášených filmů hledat jeden společný trend, jsou tak různorodé, jak různorodá jsou témata českých dokumentaristů,“ uvedla scenáristka a novinářka Irena Hejdová, členka pětičlenné poroty. "Velmi mě však potěšilo, že řada z nich je velmi humanistická a sociálně orientovaná a otevírá témata blízká tématům Kouteckého filmů. Doufám proto, že letošní vítěz bude přesně takový, jakého by si Pavel Koutecký přál," dodává.

Kromě ní zasedají v porotě ředitelka festivalu Jeden svět v regionech Lenka Lovicarová, ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab, Marie Rumlová z okruhu přátel režiséra Kouteckého a režisér Radim Špaček. „Možnost vidět najednou valnou část celoroční produkce dokumentárních filmů beru jako skvělou výzvu a příležitost udělat si představu o současné tvorbě, nových talentech a překvapivých tématech,“ říká Špaček, režisér Českým lvem oceněných Pout.

Cena podle něho pomůže vítěznému filmu nebo filmům, které se probojují do užších nominací, ke zviditelnění a upření pozornosti na dokumentární tvorbu obecně. "Věřím, že se tak o českých dokumentech dozvědí i lidé, kteří je jinak opomíjejí," dodává Špaček.

Vítězný film bude vyhlášen v Divadle Archa 6. června, promítnut bude v rámci přehlídky těch nejlepších filmů z dokumentární tvorby České televize nazvané Český dokumenT, která se uskuteční 8. a 9. června v pražském kině Atlas.

Cenu Pavla Kouteckého založili spolupracovníci a přátelé režiséra Pavla Kouteckého po jeho tragické smrti přesně před pěti lety. Ocenění podporuje Kouteckého pokračovatele, trpělivé pozorovatele světa schopné sdělit své pocity a postřehy filmem. Cenu vyhlašuje Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.