Cannes uvidí šest (skoro)českých filmů

Cannes - Na letošním mezinárodním filmovém festivalu ve francouzském Cannes se představí šestice českých filmů a snímků s českou účastí. Vedle studentského Cagey Tigers režiséra s uměleckým jménem Aramisova nebo Osmdesát dopisů Václava Kadrnky tu bude uveden i filmový režijní debut Václava Havla Odcházení. 64. ročník přehlídky se uskuteční od 11. do 22. května, zakončí ho francouzsko-britsko-český snímek Milovaní, v němž si zahrál Miloš Forman.

V oficiální části programu zastupují Česko dva tituly - studentský krátký film Cagey Tigers a koprodukční Les bien-aimés (Milovaní) francouzského režiséra Christopha Honoré. Snímek, na jehož vzniku se podílela česká společnost Negativ, celý festival zakončí.

Režisér Christophe Honoré navazuje s Milovanými na úspěch svého předcházejícího filmu, muzikálu Písně o lásce(Les chansons d’amour), jež byl v roce 2007 uveden v Cannes v hlavní soutěži. Film Milovaní zahrnuje časové období více než čtyřiceti let a odehrává se především v šedesátých a devadesátých letech minulého století. Na začátku filmu odchází Madeleine (Ludivine Sagnier a po letech Catherine Deneuve) z Paříže za svým českým manželem Jaromilem (Rasha Bukvic a Miloš Forman) do Prahy, po příchodu sovětských vojsk však utíká zpátky do Paříže i se svou dcerou Vérou. Film pak sleduje Véřin (Chiara Mastroianniová) příběh o dvě desítky let později. 

Na filmovém trhu Marché du Film se tento rok mají promítat a nabízet k prodeji i čtyři další díla tuzemských tvůrců. O přízeň distributorů se tu bude ucházet Havlovo Odcházení, natočené podle jeho stejnojmenné divadelní hry. Působivý záznam osobní zkušenosti z dob komunistického Československa nabídne snímek Osmdesát dopisů Václava Kadrnky a světoznámé akce na záchranu Židů během nacistické okupace Československa organizované Nicholasem Wintonem se dotýká polodokumentární film Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče.

Posledním zástupcem Česka v Cannes bude nejnovější film režiséra Martina Šulíka Cigán, vyprávějící příběh chlapce, jenž se po smrti otce pokouší překročit hranice romské osady a zlepšit život sourozenců.

Vydáno pod