Češi v Cannes nesoutěží, ale jsou

Cannes - V soutěžní sekci mezinárodního filmového festivalu v Cannes se o přízeň poroty utká v letošním ročníku 20 snímků. Češi se do hlavní soutěže sice neprobili, ale přesto na svátku milovníků stříbrného plátna své zástupce mají. Například ve studentské sekci. Dva roky od úspěchu Zuzany Špidlové a jejího filmu Bába zastupují Česko na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes opět studenti FAMU. Do sekce Cinefondation určené mladým filmařům se probojoval snímek Cagey Tigers režiséra Aramisova. Film vznikl na katedře hrané režie v dílně Věry Chytilové a Jasminy Blaževič a má být variací na tzv. novou vlnu.

„Tohle je velké plus i co se týká další budoucnosti filmu, neboť se bude prodávat a další distribuční firmy se o něj budou zajímat,“ upozornila na důležitost uvedení filmu na festivalu Jana Černík z Českého filmového centra.

Taky závěr festivalu bude díky producentům ze společnosti Negativ patřit částečně Česku. Koprodukčně se podíleli na snímku Milování francouzského režiséra Christopha Honoré. Po boku ikony francouzské kinematografie Catherine Deneuve si ve snímku, který se pohybuje na hraně mezi muzikálem a romantickým dramatem, zahraje i Miloš Forman, o kterého podle slov producenta Pavla Strnada Christoph Honoré velmi stál, neboť je velkým milovníkem české filmové vlny 60. let.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Na prestižní přehlídce světové kinematografie se české snímky představují i v rámci filmového trhu. Své zahraniční distributory v Cannes hledá Odcházení debutujícího režiséra Václava Havla, snímek 80 dopisů Václava Kadrnky, filmy Cigán, Nickyho rodina a právě dokončovaný velkofilm Lidice, jehož producent Adam Dvořák informoval, že snímek je již prodán do Číny, Beneluxu a Anglie. Příležitost navázat kontakty, popřípadě nějakou spolupráci bude mít i český dokumentarista a producent Radim Procházka v rámci třídenní akce Producenti v pohybu.

Film Festival Cannes
Zdroj: ČT24/Film Festival Cannes
Vydáno pod