On-line: Duše K z Divadla Kampa

Praha - Portál ČT24 v rámci svého cyklu Kultura on-line připravil další přímý přenos z Divadla Kampa. Tentokrát šlo o divadelní besedu, kterou pod názvem Duše K vedl Jaroslav Dušek. Zábavný, populárně naučný večer zve do míst, kde přebývá Homo sapiens se smyslem pro humor. Jaroslav Dušek si nejraději vypráví s lidmi z oblasti vědy, výzkumu, objevů a vynálezů, což se mu prostřednictvím tohoto pořadu plní. Poučí tak nejen sebe, ale i diváky a zároveň je zavede do prostředí, kam by se sami nevypravili. Hosty pátečního večera, v němž se hovořilo na téma Matka Země a její energie, byli český geolog, klimatolog, spisovatel Václav Cílek, Petr Rokůsek, majitel firmy Nano Energies a Radek Maláč, vlastník auta s vodíkovým generátorem. Záznam je možné najít v tomto článku.

RNDr. Václav Cílek, CSc. – český geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. V jeho knihách lze však najít přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, své texty publikuje v řadě časopisů.

Spolupracuje též s Českým rozhlasem a s Českou televizí. Byl např. průvodcem televizních pořadů Putování starými cestami (2005), Aleje jako součást naší krajiny (2007), Kameny v české krajině (2008) a Řeka v proudu času (2009) nebo seriálů Podzemní Čechy (2001) a Podzemní Čechy II (2009), na kterých se též významně podílel autorsky.

Divadlo Kampa - Duše K (zdroj: ČT24)

Za knihu Krajiny vnitřní a vnější a za následující knihu Makom: Kniha míst získal Cenu Toma Stopparda za rok 2004 (cena za literární eseje). V červnu 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 získal Cenu Nadace VIZE 97.

Petr Rokůsek – majitel firmy Nano Energies. Zakladatelé akciové společnosti, která je vlastníkem Nano Energies Trade s.r.o. jsou úspěšní podnikatelé v oblasti technologií. V aplikaci moderních, zejména nano technologií, spatřují perspektivní směr rozvoje energetiky 21. století, který vytvoří prostor pro zodpovědné chování při zachování civilizačních standardů. Proto pro svou společnost zvolili název Nano Energies.

Další přímý přenos z Divadla Kampa se uskuteční 23. června od 20:00 - Divsalón V. – EL POP – Literárně kabaretní večer autorské dvojice D. B. T. – J. V. Č. a jejich milých hostů.

  • Václav Cílek zdroj: Václav Cílek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2625/262482.jpg
  • Petr Rokůsek zdroj: Petr Rokůsek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2625/262481.jpg